6 aprilie 1896 – La Atena se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

ANIVERSARE. Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, Grecia în perioada 6 aprilie – 15 aprilie 1896. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393.

La 5 aprilie 1896 a avut loc ceremonia de inaugurare a primei Olimpiade din epoca modernă, la o data specială: Paștele, atât pentru cei de rit catolic, cât si pentru cei de rit ortodox. Întâmplator sau nu, ziua de 6 aprilie, data de incepere a competițiilor, coincidea și cu comemorarea independenței Greciei.

Din inițiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 18-23 iunie 1894 de la Paris s-a hotărât ca orașul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896. De asemenea latifundiarul român Evanghelie Zappa a avut o contribuție consistentă la reinițierea tradițiilor olimpice.

Au participat 14 țări și 241 de sportivi care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi. Deși numărul de participanți a fost mic după standardele de azi, pentru acea vreme a fost cea mai mare participare internațională la un eveniment sportiv. Ceremonia a fost deschisă de regele George I al Greciei chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței Greciei.

În spiritul tradiției antice grecești, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri olimpice. Stamata Revithi poreclită Melpomene după muza tragediei în mitologia greacă a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie, a doua zi după proba desfășurată de sportivii bărbați.

După jocuri, De Coubertin și CIO împreună cu regele George I și alți competitori de la Atena au cerut ca toate Jocurile Olimpice să se desfășoare la Atena. Totuși Jocurile Olimpice de vară din 1900 erau planificate să aibă loc la Paris și excluzând așa numitele Jocuri Intercalate din 1906, Olimpiada a revenit la Atena abia în anul 2004.

Comitetul Internațional Olimpic oferă o reprezentare de 14 țări participante dar nu există o listă a lor. Următoarele 14 sunt probabil țările incluse de CIO: Australia, Austria, Marea Britanie, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, SUA, Suedia și Ungaria.

Unele surse dau o listă de 12 țări participante, excluzând Chile și Bulgaria iar altele o listă de 13 țări, incluzându-le pe cele două și excluzând Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare