6 iunie 1944 – debarcarea în Normandia: schimbarea cursului celui de-al Doilea Război Mondial

ISTORIE. Pe 6 iunie 1944, a început cea mai mare debarcare militară planificată din istorie, un moment crucial în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial care avea să schimbe definitiv cursul conflictului pe frontul de vest al Europei. Această operațiune monumentală, cunoscută sub numele de Operațiunea Overlord, a fost rezultatul unor eforturi diplomatice și militare coordonate între aliați, în frunte cu premierul britanic Winston Churchill și președintele american Franklin Delano Roosevelt.

Pregătirile pentru debarcarea în Normandia
În august 1943, la Conferința de la Quebec (denumită codificat Conferința Quadrant), Churchill și Roosevelt, împreună cu alți lideri ai coaliției aliate, au discutat strategiile militare imediate. Conferința a avut loc după cea de-a doua conferință de la Washington din mai 1943. În cadrul acestei întâlniri, aliații au aprobat planurile elaborate de COSSAC (Statul Major al Comandamentului Suprem Aliat), conduse de generalul britanic Frederick E. Morgan, care detaliau debarcarea în Normandia. A fost autorizată și debarcarea americană în Italia, precum și deschiderea unui nou teatru de război în Asia de Sud-Est, sub comanda lui Lord Mountbatten .

Planificarea și implementarea Operațiunii Overlord
Operațiunea Overlord a implicat coordonarea complexă a unor forțe militare impresionante din Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Franța. La sfârșitul zilei de 6 iunie 1944, circa 156.000 de soldați debarcaseră pe plajele Normandiei, iar în câteva zile, numărul acestora a crescut la 326.000, cu peste 50.000 de vehicule de luptă și aproximativ 100.000 de tone de echipament .

Pentru sprijinirea acestei operațiuni, Statele Unite au transportat 7 milioane de tone de provizii, inclusiv 450.000 de tone de muniție. Serviciile de informații germane anticipau o posibilă debarcare a aliaților și au pregătit apărarea prin construirea Zidului Atlantic, format din buncăre, terenuri minate și obstacole pe plaje .

Ziua Z și desfășurarea operațiunii
“Ziua Z” a început în zorii zilei de 6 iunie, când mii de parașutiști au fost desfășurați pentru a tăia și distruge căile de evacuare și podurile, încetinind astfel posibilele întăriri germane. La ora 6:30 a.m., a început debarcarea amfibie a americanilor pe plajele Utah și Omaha, urmată de forțele canadiene și britanice pe plajele Gold, Juno și Sword .

Debarcarea pe plaja Omaha a întâmpinat cea mai mare rezistență, americanii înregistrând peste 2.000 de victime. Până la sfârșitul zilei, aliații cuceriseră cu succes plajele Normandiei, deși cu prețul a peste 4.000 de vieți .

Impactul operațiunii overlord
În mai puțin de o săptămână, plajele au fost complet cucerite, iar aliații au debarcat peste 850.000 de oameni și 150.000 de vehicule pentru a continua marșul de eliberare a Franței. La sfârșitul lunii august 1944, aliații au ajuns la Sena, eliberând Parisul și înlăturând complet trupele germane din nord-vestul Franței .

Debarcarea în Normandia a fost punctul de cotitură care a marcat începutul sfârșitului pentru armata germană. În mai puțin de un an, Germania a capitulat, iar pe 8 mai 1945, aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei. Operațiunea Overlord nu a fost doar o victorie militară, ci și una psihologică, demonstrând determinarea și capacitatea aliaților de a înfrunta și învinge forțele naziste, pregătind terenul pentru o pace durabilă în Europa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare