67 de ani de la crearea Drapelului European

UE. Astăzi , 08 decembrie 2022 se implinesc 67 de ani de la crearea Drapelului European (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), un simbol al uniunii popoarelor Europei. Începând din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, a devenit și emblema oficială a Uniunii Europene.

Deși steagul este asociat de obicei cu Uniunea Europeană, a fost folosit inițial de Consiliul Europei, pentru a reprezenta acest continent ca un întreg.

Proiectul câștigător i-a aparținut lui Arsène Heitz. El a oferit zeci de schițe ca parte a unei cereri publice de proiecte care a adunat peste o sută. Dacă este deseori prezentat ca autor al drapelului, pentru că probabil a produs modelul final, adevărata realizare a designului este mai complexă, multiplă și mai mult încă discutată, ideile de culoare albastră, de stele, de cercuri care au fost deja avansate înaintea lui.

El a declarat mult mai târziu că s-a inspirat din miraculoasa medalie și citind introitul din 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: „A apărut pe cer un semn grandios, o femeie îmbrăcată cu soarele, luna. Sub picioarele lui, iar pe cap o coroană de douăsprezece stele ” . Acest introit este o referință la cartea Apocalipsei conform Sfântului Ioan, ultima secțiune a Noului Testament, la „o femeie învăluită în soare … și douăsprezece stele încununându-și capul” (Apoc. 12, 1). Heitz a fost un catolic devotat care a aparținut Ordinului Miraculoasei Medalii, care poate i-a influențat opiniile asupra simbolismului celor douăsprezece stele. Steagul propus a fost adoptat la data de 8 decembrie 1955, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri .

Numărul de stele de pe steag este fix (12), și nu are legătură cu numărul de state membre ale Uniunii. În 1953, Consiliul Europei avea 15 membri. S-a propus ca steagul să aibă câte o stea pentru fiecare membru, și să nu se schimbe la aderarea unor noi membri. Germania de Vest a obiectat la această măsură, deoarece unul dintre membri era regiunea disputată Saarland, iar o stea proprie ar implica suveranitatea acestei regiuni. Franța a obiectat la un proiect cu paisprezece stele, deoarece acest lucru ar fi implicat integrarea Saarlandului în Germania. În cele din urmă, a fost adoptat numărul 12, ca simbol al perfecțiunii, fără conotații politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare