7 septembrie- Ziua Internațională a aerului curat: investiții pentru un viitor fără poluare
POLUARE. Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru este sărbătorită anual pe 7 septembrie, începând cu anul 2020, conform Rezoluției 74/212 adoptate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) la 19 decembrie 2019, așa cum se menționează pe site-ul oficial al ONU.
Tema din 2024 a Zilei internaționale a aerului curat pentru un cer albastru – “Invest in #CleanAirNow” – subliniază necesitatea urgentă de a investi în aer curat. Totodată, aceasta face apel la parteneriate mai puternice și la o responsabilitate comună pentru combaterea poluării aerului, conform informațiilor de pe site-ul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Aerul este primul element cu care interacționăm în această lume, fiind ceea ce inhalăm de 12 ori pe minut. Ne ține în viață sau, din păcate, ne poate otrăvi. În prezent, 99% dintre oameni respiră aer poluat, o situație intolerabilă. Poluarea aerului agravează schimbările climatice, provoacă pierderi economice și reduce productivitatea agricolă. Anul acesta, de Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru, se lansează un apel global către toate entitățile – guverne, corporații, societatea civilă și indivizi – să investească acum pentru a asigura un aer curat.
Rezoluția 74/212 accentuează importanța și urgența sensibilizării opiniei publice la toate nivelurile și promovarea acțiunilor de îmbunătățire a calității aerului, potrivit UNEP. Susținută de interesul crescând al comunității internaționale pentru un aer curat și de necesitatea de a depune eforturi suplimentare pentru protejarea sănătății publice, Adunarea Generală a ONU a desemnat ziua de 7 septembrie ca Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru.
Poluarea aerului reprezintă cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în prezent. Peste 99% dintre oameni respiră aer nesigur, iar expunerea la poluare poate cauza afecțiuni grave precum accident vascular cerebral, boli cardiace și pulmonare, cancer și multe altele. Aerul poluat ucide anual 6,7 milioane de oameni, iar 2,4 miliarde de oameni sunt expuși la niveluri periculoase de poluare a aerului casnic, conform informațiilor de pe site-ul Clean Air for Blue Skies. Poluarea aerului este transfrontalieră, astfel că toate părțile interesate au responsabilitatea de a proteja atmosfera pământului și de a asigura un aer sănătos pentru toți. Colaborarea transfrontalieră poate ajuta la reducerea poluării aerului, atragerea de finanțare și investiții în măsuri pentru calitatea aerului, oferind beneficii semnificative pentru sănătate.
Poluarea aerului este o problemă globală cu efecte majore, dat fiind transportul pe distanțe mari al poluanților atmosferici. Fără intervenții adecvate, numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului se estimează că va crește cu peste 50% până în 2050.
În țările în curs de dezvoltare, poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă, în special populațiile cu venituri mici, care sunt adesea expuse la niveluri ridicate de poluare atât în exterior, cât și în interior, din cauza folosirii combustibililor pe bază de lemn și kerosen pentru gătit și încălzire. Poluarea aerului are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.
Poluanții climatici de scurtă durată (SLCPs) sunt printre cei mai dăunători, având efecte asupra sănătății și contribuind la încălzirea globală pe termen scurt. Aceștia persistă în atmosferă de la câteva zile până la câteva decenii, astfel că reducerea lor poate avea beneficii imediate atât pentru sănătate, cât și pentru climă. Poluanți precum carbonul negru, metanul și ozonul de la nivelul solului sunt, de asemenea, responsabili pentru o parte semnificativă a deceselor legate de poluarea aerului și afectează grav culturile agricole, influențând astfel securitatea alimentară.
În documentul final al Conferinței Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă din 2012, intitulat “Viitorul pe care îl dorim”, statele s-au angajat să promoveze politici care susțin o calitate bună a aerului în contextul dezvoltării urbane durabile. De asemenea, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă recunoaște că reducerea poluării aerului este esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.