8 iunie, Ziua mondială a oceanelor: protejând oceanele – acțiunea globală pentru viitorul planetei

SĂRBĂTOARE. Ziua mondială a oceanelor, sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, marchează un moment crucial pentru a reaminti importanța crucială a oceanelor în cadrul ecosistemului global și pentru bunăstarea umană. Cu tema “Planet Ocean: tides are changing” pentru 2023, această zi are rolul de a sublinia necesitatea conștientizării și acțiunii colective pentru protejarea și conservarea oceanelor.

Instituită la 8 iunie 1992, în cadrul summitului Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizația Națiunilor Unite în decembrie 2008. Anual, această zi oferă oportunitatea de a evidenția rolul vital al oceanelor în menținerea echilibrului ecologic și a mediului înconjurător.

Odată cu evenimentul hibrid organizat la sediul ONU din New York și transmis în direct, Națiunile Unite și partenerii săi își propun să accentueze necesitatea unei acțiuni comune pentru protejarea și conservarea oceanelor. Evenimentul, organizat în parteneriat cu organizația nonprofit Oceanic Global, va aborda aspecte esențiale legate de sănătatea și bunăstarea oceanului.

Oceanele reprezintă fundamentul vieții pe Pământ, furnizând oxigen, absorbând emisiile de dioxid de carbon, oferind hrană și reglând clima. Cu toate acestea, în ultimii ani, presiunea asupra oceanelor a crescut semnificativ din cauza poluării globale și a pescuitului excesiv, ceea ce a dus la scăderea drastică a populațiilor marine.

De la “Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean” în 2018 la “Revitalization: collective action for the ocean” în 2022, fiecare an aduce o temă nouă pentru a evidenția provocările și necesitatea protejării oceanelor. Cu fiecare ediție, tot mai multe țări și organizații se alătură în eforturile de conservare și ocrotire a oceanelor, conștientizând importanța lor pentru prezentul și viitorul planetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare