83 de ani de la premiera filmului animat Pinocchio, produs de Walt Disney

CINEMAGIA. Lansat la 7 februarie 1940 în Statele Unite, Pinocchio este un film de animație american în regia lui Ben Sharpsteen și Hamilton Luske, produs de Walt Disney și distribuit de RKO Pictures.
Se bazează pe povestirea Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi, o poveste care ne-a încântat copilăria multora dintre noi. Pinocchio este un băiețel din lemn sculptat de tâmplarul Geppeto și adus la viață de Zâna Azurie. Ea îi spune că el trebuie să fie cuminte, îi dă și o conștiință, pe Greierașul Jiminy, dar el nu îl prea ascultă, prin urmare: chiulește de la școală și se duce la teatrul de marionete.

Acolo e închis într-o cușcă de directorul teatrului, Stromboli. Când în sfârșit scapă se duce acasă, dar Geppeto nu e acolo, așa că se duce la un parc de distracții. Dar acolo se transformă într-un măgar. Când iese de acolo, se aruncă în mare și îl înghite o balenă. Îl întâlnește pe Geppeto și amândoi ies din balenă. Zâna Azurie îl transformă pe Pinocchio într-un băiat adevărat (ce și-a dorit dintotdeauna).

Cu o durată de 1 oră 28 de minute , Pinocchio este al doilea din seria de filme animate Disney, serie care a început în 1937 cu Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Este filmul clasic de animație cu cele mai importante încasări din toate timpurile.

Scenariul este scris de Aureliu Battaglia, William Cottrell, Otto Englander, Erdman Penner, Joseph Sabo, Ted Sears și Webb Smith pe baza cărții lui Collodi. Producția a fost supravegheată de către Ben Sharpsteen și Hamilton Luske, unele secvențe ale film au fost regizate de către Norman Ferguson, T. Hee, Wilfred Jackson, Jack Kinney și Bill Roberts.

Cunoscutul critic de film American Leonard Maltin spunea despre acest film , în 1973: “Pinocchio este cel mai inovator și substanțial film al lui Disney. Virtuozitatea tehnică n-ar însemna nimic dacă nu ar duce la un rezultat atât de frumos.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare