1 aprilie – Ziua internațională a păcălelilor

AMUZAMENT. Ziua Internațională a Păcălelilor, cunoscută și sub numele de Ziua Păcălitului sau Ziua Nebunilor (April Fools’ Day), este sărbătorită anual pe 1 aprilie. În această zi, oamenii obișnuiesc să facă farse prietenilor, colegilor sau membrilor familiei, încercând să le smulgă un zâmbet prin glume ingenioase.
Tradiția farselor de 1 aprilie datează de secole și este o combinație de obiceiuri populare specifice fiecărei țări. Deși originea exactă este incertă, una dintre cele mai populare teorii leagă această zi de schimbarea calendarului. În trecut, multe popoare europene sărbătoreau Anul Nou în jurul echinocțiului de primăvară. Odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea, data de 1 ianuarie a fost stabilită drept începutul oficial al anului. Cei care au continuat să marcheze vechiul An Nou pe 1 aprilie au devenit ținta farselor și au fost numiți „păcăliții de aprilie”.
Prima mențiune scrisă a acestei tradiții apare într-un poem flamand din 1561, semnat de Eduard de Dene, unde un nobil își trimite slujitorul să îndeplinească sarcini absurde, doar pentru a râde de el.
Ziua Păcălelilor s-a răspândit în mai multe țări, fiecare având propriile obiceiuri:
• Marea Britanie – Farsele trebuie făcute doar până la amiază; cei care uită această regulă devin ei înșiși „April Fool”.
• Franța, Belgia, Olanda, Italia și Canada francofonă – Tradiția este cunoscută drept Poisson d’Avril („Peștele de aprilie”), iar copiii lipesc în secret desene cu pești pe spatele prietenilor.
• India și Nepal – În unele regiuni, oamenii își aruncă făină unii altora ca formă de distracție.
În era digitală, mass-media și companiile mari s-au alăturat tradiției, lansând farse elaborate:
• BBC (1957) – A difuzat un reportaj despre o „recoltă record de spaghete” în Elveția, cu imagini ale fermierilor care culegeau tăiței din copaci.
• Burger King (1998) – A anunțat lansarea unui „Whopper pentru stângaci”, cu ingredientele rotite la 180 de grade.
• Google (până în 2019) – A creat anual farse inovatoare, însă a suspendat tradiția în 2020, din respect pentru situația pandemică.
• Twitter (2022) – A anunțat că lucrează la un buton de editare, stârnind confuzie printre utilizatori.
Indiferent de țară sau de tipul farsei, Ziua Păcălelilor rămâne o ocazie de bună dispoziție, în care umorul aduce oamenii mai aproape unii de alții.