A început vaccinarea antigripală în farmacii. Unde se pot imuniza gratuit românii

VACCINARE. S-a dat startul vaccinării împotriva gripei sezoniere în farmacii, a anunțat marți Colegiul Farmaciștilor din România. Cei care vor să se imunizeze gratuit pot merge la farmaciile autorizate de Ministerul Sănătății.

Vaccinarea se face de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022, se arată în comunicatul de presă.

Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotriva gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment”, a declarat doamna Farm. Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România.

Lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală

Farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate de Ministerul Sănătății pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Lista acestora este publicată pe site-ul Ministerului și poate fi găsită aici
.
De precizat că, lista farmaciilor este în continuă completare pe măsură ce acestea pun la punct logistica necesară și primesc autorizațiile speciale.

Cine poate beneficia de vaccin antigripal gratuit

Câteva categorii de persoane sunt considerate vulnerabile în fața complicațiilor pe care le produce gripa, iar ele primesc gratuit vaccinul, prin campania MS. În România, lista a rămas neschimbată din anii anteriori și a fost creată în baza recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Sindicatele din învățământ au cerut vaccinarea gratuită a profesorilor în acest an, dar propunerea nu a fost aprobată, potrivit purtătorului de cuvânt al MS, Oana Grigore.

Categoriile de adulți care primesc vaccin antigripal gratuit de la medicul de familie:

– persoanele peste 65 de ani;
– persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare și metabolice;
– gravidele;
– bătrânii instituţionalizaţi;
– personalul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare