A lelki erősség erénye – Ferenc pápa katekézise / Virtutea tăriei spirituale – cateheza lui Papa Francisc

KATEKÉZIS. Ferenc pápa folytatta az ún. főbűnökről és az erényekről szóló katekézissorozatát április 10-én. Ezúttal a harmadik sarkalatos erényről, a lelki erősségről elmélkedett. A pápa kiemelte, hogy a nyugati világ gyakran közönyösen szemléli a világot pusztító rosszat, ezért a lelki erősséggel felvértezve igent kell mondanunk a jóra és a fejlődésre, bízva az Úr segítségében. Az élet próbatételeiben is erre a lelki erőre kell támaszkodnunk, ahogy Jézus is szenvedélyesen kiállt a jó mellett, és mi is használjuk a bennünk rejlő erőt.

A lelki erősség definícióját a Katolikus Egyház Katekizmusa ismerteti: “Az erősség az az erkölcsi erény, amely a nehézségek közepette biztosítja az erősséget és állhatatosságot a jó keresésében. Megerősíti az elhatározást, hogy az ember az erkölcsi életben ellenálljon a kísértéseknek és legyőzze az akadályokat. Az erősség erénye készségessé tesz a félelem, még a halálfélelem legyőzésére is, segít vállalni a próbatéteket és üldöztetéseket.”

Ferenc pápa rámutatott arra, hogy Jézusban ott élt a szenvedély, és kiállt az igazság mellett. A lelki erősség kettős természetére is kitért: passzív és aktív módon egyaránt működik. Passzívan segít legyőzni az ember belső ellenségeit, mint például a félelmet vagy a bűnösséget. Aktívan pedig segít ellenállni az élet megpróbáltatásainak és külső nehézségeknek.

A pápa arra buzdított, hogy a lelki erősség erényének felhasználásával mondjunk nemet a rossznak és a közönynek, és álljunk ki az igazság és a jó mellett. Fontos, hogy ne csak kényelmesen éljünk, hanem szembesítsük magunkat a világban jelen lévő kihívásokkal, és tegyünk lépéseket a fejlődés és a jó felé.

Ferenc pápa katekézisét egy bibliai idézettel zárta, amely arra buzdít, hogy fedezzük fel újra az evangéliumban Jézus lelki erősségét és tanuljuk el azt a szentek példájából.


CATEHEZĂ. Papa Francisc și-a continuat la 10 aprilie seria de cateheze despre așa-numitele păcate și virtuți cardinale. De data aceasta a reflectat asupra celei de-a treia virtuți cardinale, tăria spirituală. Papa a subliniat că lumea occidentală este adesea indiferentă față de răul care distruge lumea și că trebuie să spunem “da” binelui și progresului, înarmați cu putere spirituală și având încredere în ajutorul Domnului. În încercările vieții, trebuie să ne inspirăm din această forță spirituală, așa cum Isus a luptat cu pasiune pentru ceea ce este bun, iar noi trebuie să folosim forța din noi.
O definiție a tăriei spirituale este dată în Catehismul Bisericii Catolice: “Tăria de caracter este virtutea morală care, în fața dificultăților, asigură tăria și perseverența în urmărirea binelui. Ea întărește hotărârea de a rezista tentațiilor și de a depăși obstacolele din viața morală. Virtutea tăriei îl face pe om pregătit să învingă frica, chiar și frica de moarte, și îl ajută să facă față încercărilor și persecuțiilor”.
Papa Francisc a subliniat că Isus a avut pasiune și a luptat pentru adevăr. De asemenea, el a subliniat natura duală a tăriei spirituale: este atât pasivă, cât și activă. În mod pasiv, ea ajută la învingerea dușmanilor interiori, cum ar fi frica sau vinovăția. În mod activ, ea te ajută să reziști la încercările vieții și la dificultățile externe.

Papa ne-a îndemnat să ne folosim de virtutea tăriei spirituale pentru a spune nu răului și indiferenței și pentru a apăra adevărul și binele. Este important nu doar să trăim confortabil, ci să facem față provocărilor lumii și să facem pași spre progres și bine.
Papa Francisc și-a încheiat cateheza cu un citat biblic care ne încurajează să redescoperim în Evanghelie tăria spirituală a lui Isus și să învățăm din exemplul sfinților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare