A strandszezon kezdete Marosvásárhelyen az időjárástól függ / Începutul sezonului de plajă în Tîrgu Mureș depinde de vreme

STRAND. Marosvásárhelyen idén is az időjárás határozza meg, hogy mikor kezdődhet a strandszezon, mivel egy 2022-es városi tanácshatározat szerint a szabadidőközpont medencéiben a vízhőmérsékletnek el kell érnie a 20 Celsius-fokot a fürdőzéshez.

A Víkendtelep egész évben nyitva áll, azonban csak a strandoláshoz szükséges belépőjegyet vásárolni. Tavaly ideiglenesen elválasztották a medencéket a vendéglátóipari egységektől, a sportpályáktól és a játszótértől, így csak annak kell fizetnie, aki úszni szeretne. A medencék köré felállított kerítés addig marad, amíg a mellé telepített zöldsövény eléri a megfelelő magasságot, hogy korlátozni lehessen a belépést azok számára, akik nem váltanak jegyet.

Mátyási Levente, a szabadidőközpont vezetője elmondta, hogy körülbelül hétezer gyorsnövésű bokrot ültettek a kerítés mellé. Bár a medencéket már feltöltötték, a víz hőmérséklete jelenleg csak 18 fokos, így még nem lehet fürödni. Emellett hamarosan elindítják a csónak-, vízibicikli- és SUP bérlési szolgáltatást is.

A szabadidőközpontban 2023 folyamán jelentős munkálatok zajlottak. Teljesen felújították az illemhelyeket, fogyatékkal élők számára alkalmas mosdót alakítottak ki, és egy épületben pelenkázó helyiség is rendelkezésre áll. Emellett megújult a 62×42 méteres futballpálya is.

Mátyási Levente elmondta, hogy idén a kisebb méretű focipályát teszik rendbe. A csúszdák üzembe helyezését is tervezik, ehhez azonban szükség van egy szakosodott cég biztonsági ellenőrzésére.

A jegyárak a tavalyihoz képest nem változnak, és továbbra is kedvezményekben részesülnek a marosvásárhelyiek. A teljes árú jegy felnőtteknek 20 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 10 lej. A marosvásárhelyi lakhellyel és a nagycsaládos kártyával rendelkezők idén is kedvezményben részesülnek. Az egy éven aluliaknak és a fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.

Akárcsak tavaly, idén is közlekedik az úgynevezett Víkend-busz, amely a Marosvásárhely Segesvári bejáratánál található bevásárlóközpontot és a szabadidőközpontot köti össze, átszelve szinte az egész várost.


STRAND. La Târgu Mureș, vremea va determina și în acest an când va începe sezonul de plajă, deoarece o hotărâre a Consiliului Local din 2022 prevede ca temperatura apei din bazinele centrelor de agrement să ajungă la 20 de grade Celsius pentru a putea înota.

Parcul de agrement este deschis tot timpul anului, dar pentru a merge la plajă trebuie să cumpărați doar un bilet. Anul trecut, piscinele au fost separate temporar de facilitățile de alimentație publică, de terenurile de sport și de locul de joacă, astfel încât doar cei care doresc să înoate trebuie să plătească. Gardul din jurul piscinelor va rămâne până când gardul verde adiacent va ajunge la o înălțime suficientă pentru a restricționa accesul celor care nu cumpără bilet.

Levente Mátyási, șeful centrului de agrement, a declarat că aproximativ 7.000 de arbuști cu creștere rapidă au fost plantați de-a lungul gardului. Deși bazinele au fost deja umplute, temperatura apei este în prezent de doar 18 grade Celsius, astfel că nu este încă posibilă înotul. În plus, în curând vor fi lansate servicii de închiriere de bărci, pedale și SUP.

Centrul de agrement a fost supus unor lucrări majore în cursul anului 2023. Toaletele au fost complet renovate, a fost instalată o toaletă pentru persoanele cu dizabilități și există, de asemenea, un vestiar în una dintre clădiri. În plus, terenul de fotbal de 62×42 de metri a fost renovat.

Levente Mátyási a declarat că anul acesta va fi renovat și terenul de fotbal mai mic. Există, de asemenea, planuri de instalare a toboganelor, dar acest lucru va necesita o inspecție de siguranță efectuată de o companie specializată.

Prețurile biletelor rămân neschimbate față de anul trecut, iar rezidenților din Târgu Mureș li se vor oferi în continuare reduceri. Prețul unui bilet întreg este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și pensionari. Locuitorii din Târgu Mureș și cei care dețin un card de familie numeroasă vor beneficia și în acest an de o reducere. Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârsta sub un an și persoanele cu dizabilități.

Ca și anul trecut, va circula așa-numitul autobuz Weekend, care va face legătura între centrul comercial de la intrarea în Târgu Mureș dinspre Sighișoara și centrul de agrement.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare