A X-a Ediție a Festivalului Vâltoarea Mureșeană: O aniversare plină de programe și premii

EVENIEMNT. Pentru a marca cea de-a X-a ediție a Festivalului Vâltoarea Mureșeană, care se va desfășura la finalul acestei săptămâni, organizatorii au pregătit o selecție impresionantă de 350 de evenimente și au introdus un premiu aniversar special, denumit “Bethlen Zsuzsanna”, acordat în semn de recunoaștere a contribuției a zece personalități remarcabile care au sprijinit și promovat festivalul de-a lungul timpului.

Evenimentul va fi deschis oficial joi, pe 24 august, la ora 18:00, cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Muzicienilor Maghiari de Pretutindeni, în prestigioasa clădire a orașului, Palatul Culturii. Pe parcursul zilei de vineri, Palatul Culturii va adăposti un concert de muzică de alămuri susținut de Orchestra Pénzügyőr din Ungaria, o formație cu o reputație îndelungată, înființată în 1942. Sâmbătă, festivalul va continua cu tradiționala Seară de Cântece. Această a X-a ediție a festivalului aduce vizitatorilor un număr impresionant de 350 de evenimente variate, printre care se numără și o gală festivă pentru acordarea premiului Bethlen Zsuzsanna, un omagiu adus celor zece ani de activitate prin zece personalități notabile care au contribuit la succesul manifestării.

Ceremonia de decernare a premiului, programată pentru duminică, va fi urmată de un spectacol impresionant oferit de Baletul din Győr, Ungaria, care încununează acest festival plin de culoare și viață, după cum au dezvăluit organizatorii Vâltoarea Mureșeană într-un comunicat de presă.

Înainte de evenimentul principal, Festivalul Vâltoarea Mureșeană a pregătit o serie de evenimente pe parcursul săptămânii, incluzând spectacole de teatru, tururi ghidate prin oraș și vernisaje artistice.

Organizatorii consideră că momentul culminant al acestei aniversări îl constituie acordarea premiilor Bethlen Zsuzsanna, evidențiind astfel recunoștința față de susținătorii fideli și promotorii festivalului pe parcursul acestor zece ani.

“Considerăm că este important să sărbătorim acest deceniu într-un mod demn și să le mulțumim celor care ne-au susținut și au promovat evenimentul în tot acest timp. Una dintre cele mai bune modalități de a le arăta recunoștința este acordarea unui premiu într-o atmosferă festivă. De aceea, în acest an, asociația noastră a inițiat Premiul Bethlen Zsuzsanna, pe care dorim să îl acordăm a zece persoane, în semn de mulțumire și recunoștință. Printre aceste zece persoane sunt antreprenori, susținători, artiști și binefăcători. Fără excepție, toți au fost alături de eveniment în ultimii zece ani”, a subliniat președintele Asociației pentru Târgu Mureș, Szente Katalin, organizatorul principal al evenimentului.

Începând cu ediția viitoare a Festivalului Vâltoarea Mureșeană, premiul Bethlen Zsuzsanna va fi acordat anual unei singure persoane.

“Bethlen Zsuzsanna (1754-1797) a fost soția lui Teleki Sámuel, fondatorul Bibliotecii Teleki. În timp ce colecția lui Teleki Sámuel este în mare parte formată din cărți în limbi străine (latină, germană, franceză etc.), soția sa a adunat aproximativ 1.200 de cărți scrise în limba maghiară. Azi, această colecție reprezintă singura bibliotecă feminină transilvăneană din secolul al XVIII-lea care a supraviețuit în întregime”, se menționează în comunicat.

Activitățile specifice Vâltoarei Mureșene se vor desfășura în Cetatea Medievală, de vineri până duminică, și vor include un târg al meșteșugarilor pe Bulevardul Cetății, unde vor participa 60 de producători și meșteșugari.

Pe durata festivalului, Muzeul de Istorie și Arheologie din Cetate va găzdui trei mari expoziții, împreună cu o serie de concursuri, incluzând crearea unei cămăși de zale, construirea de rețele și multe altele.

“În plus, vor avea loc dezbateri interesante în diferite locații din cetate. Biblioteca Teleki va găzdui scriitori, poeți și editori pe ‘Terasa Teka’, în timp ce Cortul ‘Beugró’ by UDMR și Cortul MCC vor găzdui o serie de dezbateri și mese rotunde interesante, cu experți care vor discuta teme precum schimbările climatice globale și infertilitatea. ‘Forul de Discuții’ al Asociației pentru Târgu Mureș promite, de asemenea, dezbateri interesante, cu participarea unor personalități remarcabile”, au subliniat organizatorii.

Ediția a zecea a Festivalului Vâltoarea Mureșeană va pune accent și pe conștientizarea problemelor de mediu, colaborând cu Grupul Milvus pentru inițiative de ecologizare.

“Târgul meșteșugurilor, transportul și gestionarea deșeurilor vor fi și ele mai ecologice, iar copiii vor fi invitați la jocuri și activități menite să îi învețe cum să protejeze mediul înconjurător”, se adaugă în comunicat.

Un element important al festivalului va fi expoziția foto în aer liber, intitulată “Magia Vâltoarei”, care va prezenta momente speciale din ultimii zece ani, cu scopul de a aduce o notă de nostalgie tuturor vizitatorilor. De asemenea, va exista un panou de mesaje unde vizitatorii își pot transmite urările de aniversare și desenele lor legate de Vâltoarea Mureșeană și organizatori.

Organizatorii subliniază că evenimentul va include și concerte și petreceri, cu artiști atât de renume internațional, cât și locali.

Sâmbătă, este anunțată o petrecere aniversară pentru Festivalul Vâltoarea Mureșeană, sub sloganul “Vă invităm să vă distrați în cele trei săli ale Clubului Jazz&Blues”.

Duminică, doi artiști vor oferi concerte dedicate copiilor: trupa maghiară Iszkiri, o formație modernă și populară pentru copii, va urca pe scena Figura la ora 11:00, urmată de un alt concert pentru copii la ora 14:00, susținut de formația Póra Zoli & Stone Hill, care sărbătorește la rândul său zece ani de activitate. La ora 17:00, trupa Tűzvarázs va urca pe aceeași scenă. Seara, pe Scena Cetății, vor urca două formații: în jurul orei 19:30, Blahalouisiana va deschide seria concertelor, fiind urmată de Edda Művek la ora 21:30, care va încheia ediția a zecea a Festivalului Vâltoarea Mureșeană într-un mod memorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare