ABONAȚI PUBLICI – Primăria Târgu Mureș, un nou contract prin atribuire directă: consultanță în achiziția de autobuze – ultima licitație s-a sfârșit rău

FAPT. Pentru că relațiile cu abonații publici se păstrează chiar și-n vreme de pandemie, Primăria Târgu Mureș, controlată de două decenii de edilul Dorin Florea, își arată din nou dărnicia și solidaritatea cu partenerii apropiați și livrează 125.000 de lei + TVA unei firme de apartament cu un singur angajat pentru a o consilia în privința procedurilor de achiziții publice din proiectul de achiziție a autobuzelor ecologice.

 

Contractul de consultanță a fost semnat în 5 mai 2020, în urma unei achiziții directe. Adică, șeful administrației locale a considerat că EDG Consult SRL din Craiova este cea mai nimerită să ofere consultanță în privința a cum trebuie făcute achizițiile într-un proiect care prevede cumpărarea a 38 de autobuze ecologice (hibrid, diesel-electric) – cu suma de 104 milioane de lei + TVA (un proiect demarat în 2017, anunțat ca iminent și al cărei finanțare s-a semnat în decembrie 2019).

 

Relația Primăriei Târgu Mureș cu firma de apartament din Craiova este una consolidată încă din anul 2018, acesta fiind cel de-al cincilea contract prin atribuire directă, EDG Consult beneficiind până acum de 450.000 de lei + TVA din pușculița publică a orașului.

 

Sereleul din Craiova e un soi de agenție de ocupare a forței de muncă, auto-recomandându-se specialistă în recrutarea resurselor umane, dar, după cum se observă, și în lucrări pentru primării, bifând în ultimii 3 ani 21 de contracte prin cumpărare directă cu administrații publice, un sfert dintre acestea, spuneam, cu Primăria Târgu Mureș.

 

Chiar dacă firma e specializată în recrutarea resurselor umane, administrația Florea a semnat în 2018 trei contracte prin cumpărare directă a unui studiu de oportunitate pentru achiziția cu 104 milioane de lei + TVA a 38 de autobuze ecologice, a unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea transportului public de călători și a unui studiu de oportunitate pentru ridicarea mașinilor de pe domeniul public. A fost un bun al acestei relații fructuoase, mai mult de jumătate din cifra de afaceri totală a firmei de apartament din Craiova fiind realizată din pușculița publică a municipiului Târgu Mureș.

 

În 2019, relația benefică a contractelor prin cumpărare directă a continuat, firma a primit de la Primăria Târgu Mureș un contract pentru un alt studiu de oportunitate, plus caiet de sarcini și model de contract pentru serviciile de salubrizare și deszăpezire (care dospește prin sertarele Primăriei). Contractul a fost de 135.000 de lei, adică 30% din cifra de afaceri a firmei din 2019.

 

Iar acum, relația continuă, ca un susur de solidaritate în plină pandemie, cu contractul de consultanță pentru proceduri de achiziție din proiectul autobuzelor ecologice. Administratorul sereleului căruia Dorin Florea îi acordă atâta încredere este Cătălin Doru Petrescu (46 de ani), fost angajat al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia (cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru că ar fi protejat o firmă a baronului de Gorj Nicolae Mischie, Smanic, căreia i s-a acordat certificat de investitor în zonă defavorizată, deși nu a realizat nicio investiție în respectiva zonă).

 

În fine, vorba poetului (Adrian Păunescu), “Ce a fost a fost, / Ce va fi va fi”, așa că e indicat să dăm uitare trecutul („Mortu’ de la groapă nu se-ntoarce” – proverb popular) și să revenim la prezent, adică la consultanța pentru achiziții într-un proiect care încă nici n-a fost licitat: contract de 125.000 de lei + TVA (adică aproape 149.000 de lei, echivalentul a peste 30.000 de euro). Poate vă gândiți că firma de apartament lucrează ieftin: conform raportării oficiale, anul trecut a lucrat cu un profit net de 69%!

 

Vă reamintim că ultima experiență de acest gen a Primăriei Târgu Mureș (licitația pentru achiziția a 41 de autobuze diesel de 12 metri lungime) nu s-a sfârșit prea bine. De fapt, s-a sfârșit chiar rău de tot, dezastruos, fiind suspendată.

 

Atunci, surse implicate au precizat pentru msnews că principala cauză a deciziei instanței a constat în… deficiențe din caietul de sarcini (precizare: caietul de sarcini și reprezentarea tehnică a Primăriei Târgu Mureș au fost apanajul unei firme de consultanță în achiziții publice din Oradea, Dan&Dan Servconsult, controlată de Antoniu Sebastian Dan – firma a mai prestat și alte servicii de consultanță pentru Primăria Târgu Mureș, de exemplu în reabilitarea străzii 8 Martie).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare