Adunarea Generală a ONU dezbate rezoluția care cere încetarea ocupației israeliene în teritoriile palestiniene

ONU. Adunarea Generală a ONU urmează să se pronunțe miercuri asupra unui proiect de rezoluție care solicită încetarea ocupației israeliene în teritoriile palestiniene în termen de 12 luni, un demers deja criticat dur de Israel. Proiectul de rezoluție, care a fost dezbătut marți de cele 193 de state membre ale ONU, vine în urma opiniei emise în iulie de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care a conchis că prezența continuă a Israelului în teritoriile ocupate este ilegală.

Rezoluția neconstrângătoare cere ca Israelul să-și retragă trupele din teritoriile palestiniene ocupate și să pună capăt prezenței sale ilegale în termen de cel mult 12 luni. Inițial, proiectul dădea un termen de șase luni, dar acesta a fost extins în urma dezbaterilor. Textul solicită, de asemenea, stoparea construirii noilor colonii, restituirea terenurilor confiscate și permiterea revenirii palestinienilor strămutați.

Rezoluția mai face apel la statele membre ONU să ia măsuri pentru a opri importurile din coloniile israeliene și să impună sancțiuni persoanelor implicate în susținerea prezenței israeliene în teritoriile ocupate.

De la tribuna Adunării Generale, ambasadorul palestinian Riyad Mansour a îndemnat statele membre să sprijine rezoluția și să se poziționeze „de partea bună a Istoriei”. El a subliniat că este necesară o schimbare urgentă pentru a pune capăt violențelor și suferințelor palestinienilor, mai ales în contextul escaladării recente a conflictului din Gaza.

Deși Adunarea Generală a ONU nu are putere de decizie directă, rezoluțiile sale simbolice sunt adesea văzute ca o expresie a opiniei globale. În trecut, Consiliul de Securitate al ONU a fost blocat în acest dosar din cauza dreptului de veto al SUA, care susțin Israelul.

Reprezentanții Israelului și ai SUA au criticat aspru proiectul de rezoluție. Ambasadorul israelian Danny Danon a calificat inițiativa drept un „terorism diplomatic”, susținând că sprijinirea rezoluției alimentează violența. La rândul ei, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a descris rezoluția ca fiind părtinitoare și incendiară, criticând lipsa mențiunilor despre Hamas, gruparea care controlează Gaza și a cărei responsabilitate pentru recentele atacuri nu este inclusă în text.

Dezbaterea în jurul acestei rezoluții se desfășoară pe fondul unei tensiuni acute în Orientul Mijlociu, exacerbată de atacurile lansate de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, care au provocat moartea a peste 1.200 de persoane. Represaliile israeliene din Gaza au dus la pierderi masive de vieți omenești și un dezastru umanitar, cu peste 41.000 de morți înregistrate în enclava palestiniană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare