Adunarea Națională din Franța se alătură noului grup de Dreapta Radicală în Parlamentul European

PARLAMENTUL EUROPEAN. Luni, Partidul francez Adunarea Națională (RN, extremă dreapta) a anunțat aderarea la noul grup politic de dreapta radicală, creat la inițiativa premierului ungar Viktor Orban. Acest grup, denumit „Patrioți pentru Europa”, devine astfel a treia forță politică din Parlamentul European, informează agențiile AFP și DPA.

Lideri și obiective
Jordan Bardella, liderul RN, va prezida noul grup, conform eurodeputatului RN Jean-Paul Garraud, care a făcut acest anunț în cadrul unei reuniuni desfășurate la Bruxelles. Alianța a fost dezvăluită la scurt timp după alegerile parlamentare din Franța, în care extrema dreaptă a obținut progrese semnificative, deși nu a reușit să obțină o majoritate.

Componența și viziunea grupului
Noul grup politic va fi format din 84 de membri din 12 țări. Jean-Paul Garraud a subliniat că această alianță reprezintă o mișcare suveranistă, ferm împotriva federalismului extrem al Uniunii Europene, care, în opinia lor, încearcă să domine statele naționale. „Jordan Bardella și Marine Le Pen lucrează de mult timp pentru a forma un grup care poate influența în mod real deciziile Parlamentului European”, a declarat Garraud.

Suport și aderări
Partidul italian Liga, condus de Matteo Salvini, și-a anunțat participarea la noul grup, considerând că acesta va juca un rol decisiv în schimbarea viitorului Europei. Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat intenția de a forma acest grup în 30 iunie, împreună cu Partidul Libertății din Austria (FPO) și formațiunea ANO, condusă de premierul ceh Andrej Babis.

În ultima săptămână, cinci partide din diferite țări au anunțat aderarea la „Patrioți pentru Europa”: Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, mișcarea portugheză Chega, partidul spaniol VOX, Partidul Popular Danez și partidul belgian Vlaams Belang.

Efective și impact
Cu cei 30 de eurodeputați, RN preia conducerea noului grup în termeni de efective, urmat de partidul Fidesz al lui Viktor Orban, care are 10 eurodeputați. Noul grup politic va depăși Renew Europe (76 de locuri), din care face parte și formațiunea Renaissance a președintelui francez Emmanuel Macron, și grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR, 78 de locuri), asociat cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni.

Alianțe și izolare
Mai multe formațiuni care au aderat la „Patrioți pentru Europa” făceau parte anterior din grupul Identitate și Democrație (ID). Partidul ceh ANO a părăsit Renew Europe, în timp ce Vox a ieșit din grupul ECR. În contrast, partidul german de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania” rămâne izolat în Parlamentul European, după excluderea din grupul ID din cauza scandalurilor implicând unul din liderii săi, suspectat de legături cu Rusia și China.

Formarea noului grup „Patrioți pentru Europa” marchează o schimbare semnificativă în peisajul politic european, oferind o platformă consolidată pentru partidele de dreapta radicală. Cu ambiții de a influența direcția Uniunii Europene, acest grup se poziționează ca o voce puternică împotriva federalismului și în favoarea suveranității naționale, aducând împreună forțe politice din întreaga Europă într-un nou efort de coordonare și influență politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare