Aeroportul Transilvania Târgu Mureș: modernizare în desfășurare

PROIECT. Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș își propune să-și consolideze poziția ca un hub modern și eficient pentru călători, printr-un proiect ambițios de extindere a terminalului de pasageri și a platformei de parcare aeronave. Proiectul face parte din Master Planul general de Transport, având codul SMIS 148339 și beneficiind de sprijin financiar semnificativ din partea Uniunii Europene.

Cu o valoare totală de 128.772.911,56 lei, proiectul are ca obiectiv general creșterea capacității și îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a traficului de pasageri în condiții de siguranță maximă și securitate autentică, în conformitate cu standardele europene și naționale din domeniul transportului aerian. Cofinanțarea UE pentru acest proiect se ridică la impresionanta sumă de 91.688.219,30 lei.

Extindere semnificativă pentru oportunități mai mari

Una dintre principalele componente ale acestui proiect vizează extinderea platformei de parcare aeronave. Cu o suprafață de 8300 mp (8000 mp suprafață portantă și 300 mp suprafață de acostament), această extindere are ca scop creșterea capacității de parcare și eficiența operațiunilor aeroportuare.

De asemenea, se prevede extinderea terminalului de pasageri până la o suprafață de 9.397 mp. Această măsură are ca scop îmbunătățirea capacității de procesare a unui număr mare de pasageri la plecări/sosiri, atât pe plan intern, cât și internațional.

Ordinele de începere și implicarea antreprenorului

Pentru a da startul efectiv lucrărilor, au fost emise două ordine administrative distincte:

1. Ordinul Administrativ de Începere nr. 1 (07.09.2023): Acesta marchează începutul lucrărilor de extindere a platformei de parcare aeronave. Cu această inițiativă, aeroportul își propune să ofere mai multe locuri de parcare și să faciliteze desfășurarea eficientă a operațiunilor la sol.

2. Ordinul Administrativ de Începere nr. 2 (21.09.2023): Acest ordin semnalează debutul proiectului de extindere a terminalului de pasageri. Odată finalizat, noul terminal va oferi facilități moderne și spații adecvate pentru a satisface cerințele călătorilor, sporind, totodată, eficiența proceselor aeroportuare.

Antreprenorul desemnat pentru această provocare este Asocierea SC STRABAG S.R.L. – SC ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI ARL CLUJ S.A. Contractul pentru lucrări are o valoare semnificativă de 101.462.660,93 lei și se preconizează că va fi finalizat într-o perioadă de 15 luni, din care 4 luni sunt dedicate fazei de proiectare și 11 luni execuției efective.

Viitorul Aeroportului Transilvania

Odată cu finalizarea acestui proiect ambițios, Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș va beneficia de facilități îmbunătățite, crescându-și atractivitatea și potențialul de a servi un număr mai mare de pasageri. Modernizarea în curs este un pas semnificativ către consolidarea poziției aeroportului în harta transportului aerian, asigurându-se că călătorii beneficiază de condiții de călătorie superioare și sigure.

Așteptăm cu interes evoluția acestui proiect și impactul său pozitiv asupra comunității călătorilor și a infrastructurii aeroportuare în ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare