Afacerea pornită de Dan în ţară, după 13 ani de muncă peste hotare. Vinde cu 25 de lei kilogramul: “A prins, aduce profit”

BIO. Dan Simorne, după 13 ani de muncă în străinătate, s-a întors acasă pentru a investi în cultura de alune bio. Într-un an favorabil secetei, recolta sa a crescut cu aproximativ 40% față de anul trecut, aducându-i nu doar satisfacție personală, ci și un profit considerabil. Alunele sale, vândute la prețul de 25 de lei kilogramul, au prins rădăcini în țară și au captivat iubitorii de ciocolată.

Dan a decis să înființeze o plantație de alune bio în România, valorificând experiența acumulată în afaceri internaționale. Procesul de recoltare este meticulos: „După ce alunele au căzut pe jos, le suflăm cu o suflantă, le facem un șir pe mijloc, venim cu mașina de cules care le aspiră și ajung curate în sac”, explică Dan.

Investițiile în această cultură sunt semnificative, incluzând costuri pentru teren, plante și utilaje. „Anul acesta am reușit undeva între două tone jumate și trei tone, iar încă mai avem de cules câteva zile. Trebuie să avem răbdare. Fiindcă investiția e foarte mare, cu terenul, cu plantele, utilaje”, adaugă Dan Simorne.

Alunele bio sunt mai costisitoare din cauza regulilor stricte de întreținere. „Fiind pe ecologic, certificat ecologic, am niște costuri mai mari de întreținere și producția nu e așa de mare. Nu avem voie să folosim fertilizanți chimici, doar gunoi de grajd, produse fitosanitare certificate ecologic”, explică Dan.

În ciuda prețului de 25 de lei kilogramul, clienții caută alunele bio pentru beneficiile lor nutriționale. „Sunt foarte sănătoase și sunt de sezon. Crude, pentru că nu își pierd din proprietăți și așa beneficii”, spune un client, în timp ce altul adaugă că „așa crude sunt bune și pentru prăjituri”.

Nutriționiștii, precum Iulia Trif, subliniază valoarea nutritivă a alunelor: „În medie, o sută de grame ne aduce ca aport caloric 650-700 de calorii. Alunele sunt o sursă foarte bună de energie, conținând o cantitate importantă de proteină, cam 15 grame, dar și acizi grași, grăsimi, magneziu, vitamina E și calciu.”

Alunele sunt esențiale și în prepararea ciocolatei artizanale. „Pregătim împreună o ciocolată de casă cu alune de pădure. Peste laptele praf, adăugăm pulbere de cacao și sirop cu untul topit. După amestecare, adăugăm alunele prăjite”, arată Ana Braghiș, cofetar. După ce ciocolata este lăsată la frigider timp de cel puțin 3 ore, este gata de servit.

La export, kilogramul de alune pleacă cu un preț de 5 euro, dar pentru Dan Simorne, succesul afacerii sale în România este o realizare deosebită, demonstrând că și în țară pot fi realizate afaceri de succes cu produse bio de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare