AFLĂ SUMA – Muzeul de Arheologie și Istorie Mureș vizează achiziția a trei tezaure: unul dacic, unul medieval și unul din epoca bronzului

ACHIZIȚIE. Muzeul Județean Mureș a solicitat administrației județene suplimentarea bugetului din acest an (care este de 2,13 milioane de lei), surplusul financiar cerut fiind argumentat prin oportunitatea achiziției a trei tezaure.

 

Cel mai probabil, acestea urmează să completeze colecția secției de Arheologie a Muzeului de Arheologie și Istorie din Târgu Mureș. Cele trei tezaure sunt de proveniență dacică, medievală și de epoca bronzului. Suma totală necesară achizițiilor este de 173.000 de lei (echivalentul a 36.400 de euro).

 

Colecţia de arheologie a muzeului este alcătuită din materialul arheologic rezultat din cercetările efectuate în județ, precum și din piesele aflate odinioară în colecţia unor instituţii publice (Gimnaziul Romano-Catolic şi Colegiul Reformat din Târgu Mureş, Muzeul Sângeorgiu de Pădure, fostul Institut Pedagogic) sau preluate din patrimoniul unor colecţionari de antichităţi (de exemplu, a contelui Teleki Domokos din Gorneşti).

 

Printre zeci de mii de piese arheologice, muzeul adăposteşte fibula de la Suseni (exemplar unicat în lume, descoperit accidental în 1924) și depozitul de bronz de la Band (una dintre cele mai importante de acest fel descoperite în Europa).

 

  • Foto generică (sursa: Muzeul Județean Mureș)

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare