Africa se împarte în două. Se va forma un nou ocean

GEOGRAFIE. Geologii au confirmat că lumea noastră va primi un ocean nou-nouț, potrivit unei noi cercetări publicate în jurnalul evaluat de colegi Geophysical Research Letters.
Cercetătorii au folosit seismică pentru a arăta că Rift-ul Africii de Est a fost influențat de același proces tectonic ca și cele care au loc pe fundul oceanului, potrivit Mashable.
„… fisura a fost identificată ca fiind la granița a trei plăci tectonice (nubiană africană, somaleză africană și arabă) care s-au distanțat deja de ceva timp”, a scris Dale John Wong de la Mashable.
„În mod deosebit, aceste tipuri de schimbări tectonice au fost observate și în creațiile Mării Roșii și Golfului Aden între Africa de Est și Asia de Vest”, a adăugat Wong.
Rift-ul din Africa de Est este unul dintre cele mai extinse sisteme de rupturi din lume conform Enciclopediei Britanice și se întinde din Iordania până în Mozambic.
„O vale a rupturii este o regiune de câmpie care se formează unde plăcile tectonice ale Pământului se depărtează sau se rup.” se explică în National Geographic
Oamenii de știință au crezut mult timp că Africa se va împărți în două
Oamenii de știință au crezut de multă vreme că Rift-ul Africii de Est era punctul în care continentul Africii s-ar despărți într-o zi, conform lui Faustine Ngila de la Quartz.
Cu toate acestea, abia în 2005, oamenii de știință au obținut în sfârșit dovada de care aveau nevoie pentru a-și susține teoriile, când s-a deschis o fisură enormă în Rift-ul Africii de Est.
„O prăpastie uriașă care a apărut și s-a dezvoltat rapid în câteva zile în deșertul Afar din Etiopia în 2005, a anunțat devenirea acestei teorii de lungă durată susținută de geologi conform căreia Africa s-ar putea împărți la un moment dat în două”
În 2018, noile instrumente de imagistică prin satelit au permis cercetătorilor să aprofundeze și mai mult misterul rupturii, oferind oamenilor de știință o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă.
„Cu măsurători GPS, puteți măsura ratele de mișcare până la câțiva milimetri pe an”, a declarat geologul marin Ken MacDonald pentru Denise Chow de la NBC News.
Înțelegerea a ceea ce se întâmplă
„Pe măsură ce obținem din ce în ce mai multe măsurători de la GPS, putem obține o idee mult mai bună a ceea ce se întâmplă”, a adăugat Macdonald.
La acea vreme, MacDonald și alți oameni de știință credeau că fiecare dintre diferitele plăci din porțiunea Afar a Riftului Africii de Est se îndepărtează una de cealaltă cu viteze diferite.
Separarea combinată a fiecăreia dintre plăci a format ceea ce oamenii de știință numesc un sistem de creasta mijlocie a oceanului, conform lui Denise Chow, care este locul unde s-ar forma un nou ocean.
„Golful Aden și Marea Roșie vor inunda regiunea Afar și în Valea Riftului Africii de Est și vor deveni un nou ocean, iar acea parte a Africii de Est va deveni propriul său mic continent separat”, i-a explicat Macdonald lui Chow.
„Putem vedea că crusta oceanică începe să se formeze, pentru că este net diferită de crusta continentală în compoziție și densitate”, a adăugat Moore.
Noul ocean al Africii nu va prinde formă timp de milioane de ani, potrivit Dr. Edwin Dindi, profesor de la Departamentul de Geologie al Universității din Nairobi.
„Brațul estic al Văii Riftului este destul de activ, așa cum arată numeroasele tremurături care au loc în jurul său”, a spus dr. Dindi pentru Kenyan Broadcasting Cooperation, citat de St. Vincent Times, „va dura mult timp, probabil milioane de ani, pentru ca asta să se întâmple.”