Al doilea transplant de cord în ultimele trei zile şi al cincilea din 2022, la Târgu Mureş

MEDICINĂ. Echipa condusă de Dr. Horaţiu Suciu – şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a efectuat ieri al doilea transplant de cord în ultimele trei zile şi al cincilea de la începutul acestui an.
 
Inima a fost prelevată de la o tânără de 17 ani aflată în moarte cerebrală la Spitalul Universitar Bucureşti şi a ajuns la Târgu Mureş cu un avion militar, beneficiară fiind o femeie în vârstă de 53 de ani, din Iaşi.
 
“Am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la o femeie în vârstă de 53 de ani, cordul donator a venit de la Bucureşti pe calea aerului, cu un avion al Forţelor Armate, şi a ajuns în jurul orei 9,30 la Târgu Mureş. Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi 30 de minute şi s-a încheiat cu un succes. Este al doilea transplant în decurs de 3 zile în institutul nostru. Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de aşteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienţi care sunt în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi a căror singură speranţă este un organ, un cord care să le permită continuarea unei vieţi mai bune calitativ. Donatorul a fost o tânără în vârstă de 17 ani din Bucureşti, aflată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în moarte cerebrală. În cursul nopţii s-a deplasat o echipă de chirurgi din institutul nostru şi a prelevat cordul”, a declarat presei, duminică, dr. Horaţiu Suciu.
 
Ieri Dr. Suciu scria pe pagina de Facebook:
“Astăzi, familia îndoliată a unei tinere de 17 ani din București a decis ca măcar puțin din sufletul copilului lor să-i rămână lângă inimă.
Grație gestului acestor părinți sfâșiați de durere, de câteva minute, o femeie de 53 de ani din Iași poartă în piept altă inimă, a ei fiind obosită. Tradus în limbaj medical, a fost vorba de o insuficiență cardiacă în stadiu avansat, iar transplantul de astăzi înseamnă o altă șansă la viață.
La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș am reușit două transplanturi de cord, în mai puțin de o săptămână.
Dacă mesajul meu de miercuri, după care am fost copleșit de mii reacții din partea voastră, a avut vreun rol, înseamnă că e bine.
Dacă este doar o coincidență și crește numărul donărilor de organe, este la fel de bine.
Sute de alți oameni sunt în așteptarea unui transplant, ca ultimă șansă la viață. Ei au nevoie de noi. De fiecare dintre noi. Se spune că sufletul călătoreşte spre inima oamenilor, iar trupul călătoreşte spre inima pământului. Sunt și momente, ca cel de miercuri și ca cel de astăzi, în care lacrimile pot însenina inimi.”
 
Echipa de specialişti care a realizat transplantul de cord este optimistă în privinţa evoluţiei pacientei, care, înainte de operaţie, era epuizată, având un cord foarte slăbit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare