Alegeri Europarlamentare: 19 milioane de alegători așteptați la urne duminică

ALEGERI 2024. Aproape 19 milioane de cetățeni români sunt așteptați duminică, 9 iunie 2024, să-și exprime votul pentru desemnarea reprezentanților României în Parlamentul European. În întreaga țară vor fi deschise 18.955 de secții de votare, iar în străinătate vor funcționa 915 secții, majoritatea situate în Italia, Spania și Marea Britanie. Românii vor alege 33 de eurodeputați dintr-un total de 494 de candidați aflați pe listele partidelor sau înscriși ca independenți.

Condițiile de vot
Toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv și care nu se află sub consiliere judiciară sau tutelă specială, conform unei hotărâri judecătorești definitive, sau care nu sunt condamnați definitiv la pierderea dreptului de a alege, au dreptul să voteze. De asemenea, cetățenii comunitari care locuiesc în România și s-au înscris în listele speciale pot vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European.

Votul în străinătate
Românii care se află în străinătate pe 9 iunie, indiferent de motiv, pot vota la orice secție organizată în afara țării, cu condiția să nu fie înscriși în tabelul Autorității Electorale Permanente care cuprinde cetățenii români ce își exercită dreptul de vot în alt stat membru al UE. Dacă se află pe acest tabel, trebuie să semneze o declarație că nu au votat deja în alt stat membru al UE.

Documentele necesare pentru vot
Votarea se va face pe baza unui act de identitate valabil emis de statul român, precum cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar. Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie și nu se utilizează cărțile de alegător.

Procedura de vot
Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 22:00, ora locală. Alegătorii care se află în incinta secției de votare la ora închiderii, precum și cei care sunt la rând în afara secției, vor putea vota până la ora 23:59. În România, alegătorii votează în aceleași secții, în același interval de timp, folosind ștampile cu mențiunea „VOTAT 09.06.2024”, pe buletine de vot separate pentru alegerile europarlamentare și locale.

Alegătorii netansportabili
Alegătorii care nu se pot deplasa din motive de sănătate, cei internați în unități sanitare, cămine pentru persoane vârstnice sau alte așezăminte sociale, precum și persoanele reținute, arestate preventiv, aflate în arest la domiciliu sau în închisoare, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale. Cererile pentru urna specială pot fi depuse inclusiv în ziua votării, iar votarea se face pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară.

Votul pas cu pas
La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă actul de identitate operatorului de calculator, care va înscrie codul numeric personal în sistem. Alegătorul se prezintă apoi în fața membrilor biroului electoral, semnează în lista electorală și primește buletinele de vot și ștampila. Votul se realizează în cabine închise, iar alegătorul aplică ștampila în patrulaterul corespunzător listei de candidați sau candidatului pe care îl preferă. După votare, buletinul este introdus în urnă, iar ștampila este returnată președintelui biroului electoral, care aplică pe actul de identitate mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

Alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 reprezintă un moment important pentru democrația românească și pentru viitorul reprezentării României în Uniunea Europeană. Participarea activă a cetățenilor la vot este esențială pentru a asigura o reprezentare corectă și eficientă a intereselor naționale la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare