Alerte pentru ploi torențiale și furtuni în mai multe județe, valul de căldură persistă în sud

METEO. Meteorologii au emis noi alerte meteo, printre care un cod galben pentru instabilitate atmosferică și unul portocaliu pentru ploi torențiale și furtuni în mai multe județe. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat și Codul Galben de căldură valabil luni și marți în sud și sud-est, inclusiv în Capitală, unde persistă disconfort termic ridicat.
 
Potrivit alertei Cod Galben actualizat, luni și marți valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umiditate (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general între 33 grade C și 37 grade C , iar temperaturile minime nu vor scădea sub 18 grade C- 21 grade C.
 
Zonele vizate sunt București și județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.
 
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, între luni, ora 12.00. și miercuri, ora 10.00 la munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, va fi Cod Galben. În special după-amiaza și seara, vremea va deveni instabilă.
 
Vor fi averse torențiale, furtuni, rafale de vânt și pe alocuri furtuni si grindină. Căderile de apă vor depăși 25-35 l/m2 și izolate 40 – 60 l/m2. În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade de instabilitate atmosferică crescută.
 
Un cod portocaliu va intra în vigoare de luni de la orele 16:00, până miercuri la orele 10:00. În zonele montane și submontane vor fi perioade de averse torențiale, cu cantități de apă de 40 – 60 l/m2 și chiar peste 70 – 80 l/mp în unele zone. De asemenea, vor fi asociate cu fulgere, rafale de vânt și grindină izolată. Județele vizate, integral sau parțial, sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare