Tompa Gábor

ALES – Mureșeanul Tompa Gábor, preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa

CONDUCERE. Regizorul de teatru Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE – asociație fondată în anul 1990 de Jack Lang, ministrul Culturii din Franţa de la acea vreme, şi de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, directorul Teatrului Piccolo din Milano).

 

Tompa a fost ales în cea mai înaltă funcție de conducere a asociației teatrale europene, care pune accent pe diversitatea culturală şi lingvistică şi iniţiază forme de colaborare internaţională, în urma Adunării Generale a UTE care a avut loc la Teatrul Vígszínház din Budapesta (Ungaria).

 

Tompa Gábor, care îl succede în funcția de președinte UTE pe regizorul ceh Michal Dočekal (fost director al Teatrului Naţional din Praga), s-a născut  8 august 1957 în Tîrgu Mureș și, în anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer – „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.

 

În calitate de președinte, Tompa a anunțat că dorește reluarea festivalul anual organizat de către Uniunea Teatrelor din Europa (ultima ediţie a fost organizată, în 2008, de Teatrul Bulandra din București, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare