Alimentație sănătoasă pentru o viață – Atelier pe 27 martie 2025

EVENIMENT. Dragi tineri, de toate vârstele, joi, 27 martie 2025, începând cu ora 17:30, vă invităm la atelierul de informare și prevenție intitulat „Alimentație sănătoasă pentru o viață”, unde doamna dr. Andreea Mădălină Gheorghită, nutriționist-dietetician autorizat și membru al Colegiului Dieteticienilor din România, ne va prezenta câteva concepte și principii cu privire la importanța unei alimentații sănătoase pentru o viață, regulile unui stil de viață sănătos, provocările și tendințele în alimentația tinerilor, lista alimentelor care trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică, precum și obiceiurile culinare cele mai nocive și consecințele dezechilibrelor alimentare asupra stării noastre de sănătate.

De asemenea, având în vedere că ne aflăm într-o perioadă specială, a Sfântului și Marelui Post, vom afla chiar de la invitata noastră specială despre beneficiile postului alimentar în procesul de creștere și dezvoltare a tinerilor, precum și care sunt alimentele sănătoase pe care trebuie să le consumăm în această perioadă.

Estimările World Obesity Atlas 2025 arată că până în anul 2030, la nivel global, obezitatea va afecta aproape trei miliarde de adulți, adică aproximativ jumătate din populația adultă a lumii. În acest context, se intensifică îngrijorările privind necesitatea unor intervenții chirurgicale viitoare cu complicații grave pentru adulții obezi. Obezitatea este un factor major de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, oncologice, endocrine, diabet tip 2, etc. De asemenea, 15% dintre decesele premature care au avut loc în anul 2024 se datorează excesului de greutate.

Nici țara noastră nu se dezice de acest „fenomen” nefericit, jumătate din populația adultă având probleme cu greutatea – peste 31% confruntându-se cu supraponderabilitate și 21,3% suferind de obezitate. De asemenea, în România, doar 2,4% dintre adulți consumă cinci porții de fructe și legume zilnic, iar doar 8% dintre aceștia desfășoară săptămânal activități fizice cu o durată de minim 2,5 ore, acestea fiind cele mai mici procente din UE. Îngrijorările devin mult mai mari în cazul copiilor și adolescenților, Institutul Național de Statistică indicând că aproape un sfert dintre copiii români suferă deja de obezitate, iar estimările specialiștilor arată creșteri alarmante, de peste 3% anual pentru perioada 2020-2035. În anul 2022, 1 din 4 tineri cu vârsta de 15 ani era supraponderal, raportul de gen fiind de 1 din 3 băieți și 1 din 5 fete, iar previziunile pentru următorii 5 ani estimează că aproape 500.000 din populația de 5-19 ani a României va fi afectată de obezitate.

În acest context, dorim să venim în sprijinul tinerei generații pentru a conștientiza importanța adoptării unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și pe obiceiuri cotidiene benefice, asigurându-le sănătatea pe termen lung.

Așadar, vă așteptăm la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” Unirii, Târgu Mureș, unde vom afla cum putem prețui și proteja sănătatea noastră pe durata vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare