Alocația lunară pentru acești copii a fost majorată. Cine va primi mai mulți bani în 2023

MAJORĂRI. Alocația lunară de plasament crește de la 950 lei la 1.081 lei și de la 1.425 lei pentru copilul cu handicap la 1.622 lei, pentru 34.315 de persoane. La aceasta se adaugă și indemnizația de sprijin, care crește de la 420 lei la 479 lei, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale la data de 1 martie 2023.
Indicele social de referință (ISR) se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistica (INS).

Astfel, fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 1.081 de lei începând din luna martie 2023.

Alocația de plasament este acordată, conform legii, pentru fiecare copil care a fost preluat în plasament de o familie, sau de o singură persoană, ori asistent material, ”într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela”.

În ceea ce privește beneficiarii alocației lunare de plasament, care a fost majorată la 1.081 de lei de la 1 martie 2023, alocația este încasată de asistentul maternal, de reprezentantul familiei, sau de tutorele legal care a luat în plasament copilul.

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Potrivit legii, categoriile de copii care beneficiază de măsurile de protecție socială sunt următoarele:

– copilul ai cărui părinți sunt decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părintești, care beneficiază de consiliere judiciară dacă aceștia nu pot exercita, potrivit legii, autoritatea părintească, sau de tutelă specială, declarați judecătorește morți sau dispăruți, când nu a putut fi instituită tutela;

– copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinților din motive neimputabile acestora;

– copilul abuzat sau neglijat;

– copilul găsit sau copilul părăsit în unități sanitare;

Măsurile de protecție specială a copilului sunt

a) plasamentul;

b) plasamentul în regim de urgență;

c) supravegherea specializată.

 

sursa kanald.ro

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare