Alpiniști români nevăzători ajung pe vârful Aconcagua

RECORD. Alpinistul orb Alex Benchea și partenerul său Răzvan Nedu, care are doar 1% din vedere, au reușit să escaladeze Aconcagua (6962 m), cel mai înalt munte din America. Ascensiunea lor este o premieră pentru România.

După succesele de pe munții Kilimanjaro (2019) și Elbrus (2021), Alex și Răzvan au luat tricolorul pe acoperișul Americii de Sud pentru prima dată pentru România, Aconcagua devenind astfel al treilea vârf cucerit din proiectul 7 summits – escaladarea celor mai înalte 7 vârfuri de pe cele 7 continente ale lumii“, se arată în comunicatul de presă.

Cei doi sportivi români din echipa națională de paraclimbing au fost însoțiți de alpiniștii Teofil Vlad și Anca Mihuțescu și de ghidul argentinian Pablo Tapia.

Ei au urmat traseul numit Aconcagua 360 pentru a urca pe munte, pornind de la tabăra de bază Plaza de Argentina (4200 m). Apoi, au coborât pe cealaltă parte a muntelui prin Plaza de Mullas (4300 m). Pentru a realiza o aclimatizare adecvată, echipa a urcat muntele încet, instalându-și taberele la altitudini din ce în ce mai mari (4900 m, 5400 m și 5900 m) și revenind de două ori la tabăra de bază Plaza de Argentina.

Am pornit spre vârf pe 17 decembrie, la ora 5 dimineața. Vântul prognozat era de 50 km/h, iar temperatura de -31 grade C. În jurul orei 15:30, după mai bine de 10 ore, am ajuns cu toții pe vârf, iar la ora 16:00 am început coborârea“, a declarat Teofil Vlad.

La rândul său, Alex Benchea a declarat: “A fost cea mai lungă și mai complexă cățărare de până acum, iar circuitul de 360 de grade a necesitat mai multă logistică și pregătire. […] Pentru mine, cele mai dificile momente au fost între tabăra 1 și tabăra 2, unde m-am luptat cu insuficiența respiratorie, frigul din ziua vârfului și apoi coborârea. Acum, la final, pot spune că nu cred că nu vârful în sine contează, ci faptul că ai un obiectiv, un obiectiv care te ajută să evoluezi în viață.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare