Amazon renunță la tehnologia fără casieri

TEHNOLOGIE. După ani de cercetare, dezvoltare și promovare, visul cumpărăturilor fără casieri, promovat de Amazon sub denumirea de Just Walk Out, pare să se fi transformat într-unul de scurtă durată. Gigantul tehnologic renunță la această tehnologie în propriile sale magazine alimentare, în urma unor probleme semnificative și costuri ridicate.

Just Walk Out părea, la un moment dat, că reprezintă viitorul cumpărăturilor, combinând senzori, camere video și supraveghetori umani pentru a monitoriza produsele achiziționate de clienți. Ideea era ca la ieșirea din magazin, plata să se facă automat, prin scanarea palmei și retragerea automată a banilor de pe cardul asociat contului Amazon.

Cu toate acestea, tehnologia s-a confruntat cu dificultăți încă de la început. Despre un proces complet automatizat se vorbea, dar în realitate, peste 1.000 de angajați monitorizau camerele de securitate pentru a preveni plecarea clienților cu mai multe produse decât au plătit. Aceste neconcordanțe aduceau deseori clienții înapoi în fața unui casier, contrar conceptului inițial de cumpărare fără așteptare.

Costurile ridicate au fost, de asemenea, un impediment major. Instalarea și operarea întregului sistem Just Walk Out au fost foarte costisitoare, iar beneficiile obținute nu au fost suficiente pentru a justifica aceste cheltuieli.

Pe lângă aceste probleme practice, Amazon s-a confruntat și cu acuzații privind intimitatea datelor. Sistemul a colectat o cantitate semnificativă de date personale, inclusiv biometrice, fără consimțământul explicit al clienților. Acest lucru a stârnit îngrijorări legate de protecția datelor și a determinat chiar inițierea unui proces împotriva companiei în New York.

Încercând să își reducă pierderile, Amazon a încercat să vândă tehnologia Just Walk Out altor lanțuri de magazine, dar fără succes notabil. Această decizie marchează un pas înapoi pentru visul cumpărăturilor fără casieri și aduce în discuție viabilitatea și fezabilitatea unui astfel de concept în peisajul comercial actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare