Americanii și britanicii vor plăti pentru a vizita România, din 2023

TURISM. Cetățenii statelor extra-comunitare ce nu aveau nevoie de viză pentru a intra în UE, vor trebui să aplice pentru ETIAS (European Travel Information and Authorization System)și să plătească, începând din noiembrie 2023.

Sistemul electronic de autorizare a călătoriei va fi introdus din 2023, pentru turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză – cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie sau Moldova. Viza de călătorie ETIAS este similară sistemului american și vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră.

În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.
Costul este de numai 7 euro și vor plăti doar persoanele între 18 și 70 de ani.

Măsura va intra în vigoare din luna noiembrie a anului 2023, când sistemul ETIAS va deveni operațional. Inițial, planul prevedea introducerea sa în mai, dar Comisia Europeană l-a decalat.
Va fi nevoie de ETIAS atât pentru spațiul Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta, ca România, conform celor mai recente informații oficiale (dar regulile s-ar mai putea schimba până în noiembrie).

Deci moldovenii sau ucrainenii vor trebui să aplice pentru ETIAS ca să intre în țara noastră. Planul inițial era ca ETIAS să fie necesar doar pentru a intra în țările care sunt efectiv în Schengen.

ETIAS este valabil 3 ani. Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat, așa cum e ESTA folosit de Statele Unite.
Deoarece aprobarea poate fi refuzată dacă persoana respectivă figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen, ETIAS funcționează efectiv ca o viză pentru Europa.

Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunând verificări, iar 1-2% vor necesita o ”procesare manuală”.
Aprobarea sau refuzul vor fi transmise pe mail. În cazul unui refuz, există drept de apel. De asemenea, ETIAS poate fi revocată sau anulată în intervalul de 3 ani după aprobare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare