ANAF va Impune din oficiu CAS și CASS persoanelor fizice care nu au depus declarația unică: Ce trebuie să știi

FISCALITATE. ANAF a anunțat recent măsuri stricte pentru asigurarea colectării contribuțiilor sociale de la persoanele fizice care nu au depus Declarația unică sau au completat-o incorect. Începând cu anul fiscal 2023, instituția va emite din oficiu decizii de impunere pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS) și de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Notificarea ANAF și ce presupune aceasta

ANAF va trimite o notificare persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică, informându-le că au realizat venituri peste anumite plafoane și că trebuie să se prezinte, în termen de 10 zile, la adresa comunicată pentru audieri. Documentul va conține detalii despre veniturile considerate și plafoanele utilizate pentru calcularea contribuțiilor sociale.

Plafoanele pentru contribuțiile sociale

Pentru anul fiscal 2023, plafoanele utilizate pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale (CAS) sunt de 12, respectiv 24 salarii minime brute pe țară. În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plafoanele sunt de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcție de nivelul veniturilor realizate.

Decizia de impunere din oficiu

În cazurile în care Declarația unică nu a fost depusă sau a fost completată greșit, ANAF va calcula din oficiu sumele datorate. Decizia de impunere din oficiu va stabili cuantumul contribuțiilor sociale pe care persoanele fizice trebuie să le plătească, bazându-se pe datele de care dispune instituția.

Ce trebuie să faci dacă primești notificarea0

Dacă primești o notificare de la ANAF, este important să acționezi prompt. Prezintă-te la adresa indicată în document în termenul de 10 zile pentru audieri. Asigură-te că ai la dispoziție toate documentele și informațiile necesare pentru a clarifica situația veniturilor tale și pentru a evita calcularea eronată a contribuțiilor.

Consecințe și recomandări

Neconformarea la cerințele ANAF poate duce la impunerea unor sume mai mari decât cele datorate în mod real, dar și la alte consecințe legale. Pentru a evita aceste situații, asigură-te că Declarația unică este completată corect și depusă la timp.

Noua măsură adoptată de ANAF pentru actualizarea dispozițiilor privind stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale are drept scop asigurarea colectării corecte și la timp a sumelor datorate de persoanele fizice. Este esențial ca toți contribuabilii să fie informați și să își îndeplinească obligațiile fiscale pentru a evita problemele cu Fiscul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare