Animalul care s-a întors în România – castorul reintrodus printr-un program de repopulare

ECOSISTEM. România marchează o revenire remarcabilă în fauna sa: castorul, cunoscut și sub numele de „inginerul ecosistemelor”, a fost reintrodus în habitatul său natural printr-un program dedicat repopulării lacurilor și râurilor.

După o absență de peste 120 de ani, castorul, o specie-cheie în lanțul trofic, a fost recent reintrodus în albiile râurilor Olt, Mureș și Ialomița, precum și în județul Argeș. Această reintroducere face parte dintr-un efort concertat pentru a revitaliza biodiversitatea și a stimula ecoturismul.

Inițiativele de repopulare au început în perioada 1998-2003, fiind inițiate de Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov. Programul a continuat sub egida Fundației Conservation Carpathia, care a extins reintroducerea acestei specii în sud-estul Munților Făgăraș.

Castorii sunt recunoscuți pentru abilitatea lor de a construi baraje și adăposturi complexe, care contribuie la formarea iazurilor și atragerea unei varietăți de alte specii, sporind astfel biodiversitatea locală. Barajele construite de castori joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic și în îmbunătățirea calității apei.

Aceste mamifere semiacvatice, al doilea cel mai mare rozător din lume după capibara, sunt foarte bine adaptate mediului acvatic. Castorii își construiesc adăposturile în pământ, accesibile doar din apă, și le împart în trei camere distincte: un dormitor, o zonă de depozitare a hranei și un spațiu pentru toaletare.

Reintroducerea castorului în România este un pas important către restaurarea ecosistemelor naturale și subliniază importanța conservării speciilor pentru sănătatea mediului. Această inițiativă nu doar că sprijină biodiversitatea, dar și deschide noi oportunități pentru ecoturism, oferindu-le vizitatorilor șansa de a observa aceste creaturi ingenioase în mediul lor natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare