Anul 2024 aduce facilități pentru schimbarea permiselor auto: Procedura simplificată prin programări online

LEGISLATIE. Din anului 2024, șoferii din România se bucură de noi facilități oferite de Ministerul de Interne pentru schimbarea permiselor auto expirate. Procesul a devenit mai eficient, datorită introducerii programărilor online și a unei liste clare de documente necesare. Iată cum se desfășoară procesul de schimbare a permisului auto în acest an:

Obținerea fișei medicale – Primul pas esențial

Schimbarea permisului auto în România în 2024 presupune două etape majore. În prima fază, titularul unui permis expirat trebuie să obțină o fișă medicală de la un spital sau o policlinică. Acest document certifică aptitudinea șoferului din punct de vedere medical și psihologic pentru a conduce vehicule pe drumurile publice.

Exista o listă extinsă de peste 600 de spitale și clinici, inclusiv unități medicale de stat și private, autorizate pentru specialități precum medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie și ortopedie-traumatologie. Procesul de obținere a fișei medicale poate fi simplificat prin programări online, facilitând astfel reducerea timpului petrecut în aceste instituții medicale.

Depunerea actelor la DRPCIV – A doua etapă

După obținerea fișei medicale, viitorii șoferi trebuie să se adreseze la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului. Programările online, disponibile pe pagina DRPCIV, reprezintă o modalitate eficientă de a reduce perioadele de așteptare.

Acte necesare pentru schimbarea permisului

La ghișeul DRPCIV, solicitantul trebuie să completeze cererea electronică și să prezinte autorităților următoarele documente:

  1. Cererea solicitantului, completată în format electronic la ghișeu, împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz.
  2. Actul de identitate al solicitantului, în original.
  3. Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere. Taxa este de 89 de lei și poate fi plătită online, prin ghișeul.ro, drpciv.ro, internet banking, virament bancar, mandat poștal sau în numerar la sucursalele unor bănci sau la automatele pentru plata facturilor.
  4. Permisul de conducere în original.
  5. Documentul emis de o unitate medicală autorizată, care atestă aptitudinea titularului de a conduce autovehicule.

Noul permis auto va fi trimis la domiciliul titularului prin poștă, cu un termen de livrare cuprins între cinci și 15 zile. Între timp, șoferii primesc o dovadă înlocuitoare a permisului, valabilă timp de 15 zile în România, care le permite să circule legal pe drumurile publice.

Cu aceste facilități introduse în 2024, procesul de schimbare a permiselor auto devine mai accesibil și eficient pentru șoferii români, contribuind la o administrare mai fluentă a actelor de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare