Anul greu al cultivatorilor de pepeni: criza prețurilor și canicula care amenință marfa

AGRICULTURĂ. Este un an greu pentru cultivatorii de pepeni din România. După ce furtunile și grindina au afectat serios culturile, o nouă amenințare și-a făcut apariția: canicula. Aceasta din urmă nu doar că strică marfa, dar și pune o presiune imensă asupra producătorilor care sunt nevoiți să-și vândă pepenii la prețuri derizorii pentru a evita pierderi totale. La târgul en-gros din Dăbuleni, pepenii sunt vânduți cu doar 50 de bani pe kilogram, preț care abia dacă le permite să-și amortizeze investițiile.

De la grindină la caniculă: cultivatorii în fața provocărilor naturale
Anul agricol 2024 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme. După furtunile violente și grindina care au devastat câmpurile de pepeni, a urmat o perioadă de caniculă severă. Temperaturile extrem de ridicate au grăbit deteriorarea pepenilor, forțând cultivatorii să-și vândă marfa cât mai repede și la prețuri foarte mici. Prețul pepenilor de Dăbuleni a scăzut dramatic, iar cultivatorii se confruntă cu o criză fără precedent.

Prețuri de criză: pepenii de Dăbuleni la 50 de bani kilogramul
La târgul en-gros din Dăbuleni, pepenii se vând la prețuri incredibil de mici. „Foarte prost,” spune unul dintre producători, „Mult mai ieftin față de anul trecut. Am ținut-o aici și s-a stricat… 4 tone.” Acesta explică că oferta este mult mai mare decât cererea, iar pepenii riscă să se strice înainte de a fi vânduți. În aceste condiții, producătorii nu mai speră la profit, ci doar la recuperarea investițiilor. „Profit de unde… ne gândim să scoatem ce am băgat,” adaugă producătorul.

Culturi extinse în Dolj și restul țării
În Dăbuleni, se cultivă peste 750 de hectare de pepeni din suprafața de peste 2.500 de hectare cultivate la nivelul județului Dolj. În întreaga Oltenie, mii de hectare sunt dedicate culturilor de pepeni verzi și vărgați, care ajung ulterior în piețele din marile orașe. Alte regiuni din România, cum ar fi Brăila, Galați, Buzău, Timiș sau Teleorman, contribuie și ele semnificativ la producția națională. Cu o recoltă de 140.000 de tone de pepeni verzi, România ocupă locul 4 în Uniunea Europeană la producția de pepeni verzi.

Beneficiile consumului de pepene verde
Pepenele verde nu este doar gustos, ci și extrem de benefic pentru sănătate. Acesta conține o mare cantitate de apă, ceea ce îl face ideal pentru hidratarea organismului, mai ales în zilele caniculare. Pepenele verde este, de asemenea, bogat în vitamine, contribuind la un aport nutritiv semnificativ.

Pentru cei care doresc să slăbească, pepenele verde este un aliat de nădejde. Având puține calorii, poate fi integrat cu ușurință într-o dietă echilibrată și consumat chiar în loc de desert, oferind o gustare dulce fără riscul de a acumula kilograme în plus.

Un an plin de provocări pentru cultivatorii de pepeni
Anul 2024 a fost unul de coșmar pentru cultivatorii de pepeni, afectați de fenomene meteorologice extreme și de o piață saturată. Deși prețurile au scăzut dramatic, speranța cultivatorilor este să-și recupereze măcar o parte din investiții. În fața acestor provocări, rămâne de văzut cum vor reuși aceștia să se adapteze și să supraviețuiască în industria agricolă. Pe de altă parte, consumatorii se pot bucura de pepeni verzi la prețuri foarte accesibile, beneficiind de toate avantajele acestui fruct delicios și sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare