Anunț important pentru reciclatori: ce trebuie să știți despre returnarea ambalajelor SGR după 3 iulie

RECICLARE. În ultima perioadă, tot mai mulți români au început să recicleze ambalajele SGR (Sistem de Garanție-Returnare), însă confuzia privind returnarea acestora fără capac atașat a crescut. RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a venit recent cu clarificări importante.

Ordonanța de Urgență nr. 6/2021, adoptată pentru a reduce impactul negativ al produselor din plastic asupra mediului, a creat incertitudini în rândul cetățenilor. Una dintre prevederile acesteia, care intră în vigoare la 3 iulie 2024, stipulează că produsele din plastic fără capace atașate nu mai pot fi introduse pe piață. Aceasta a fost interpretată de mulți ca interzicând și returnarea ambalajelor SGR fără capac atașat.

Ce trebuie să știe românii despre returnarea ambalajelor SGR:

1. Ambalajele fără capac vor putea fi returnate și după 3 iulie 2024.RetuRO a confirmat că, în ciuda noilor reglementări, consumatorii vor putea continua să returneze ambalajele fără capac atașat. Aceasta deoarece Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă prin OUG 6/2021, nu modifică procedurile de returnare a ambalajelor SGR.

2. Automatele RVM acceptă ambalaje fără capac. RetuRO a subliniat că automatele pentru returnarea ambalajelor, cunoscute sub numele de RVM (Reverse Vending Machines), sunt tehnic echipate pentru a recunoaște și accepta ambalajele, indiferent dacă au sau nu capacul atașat. Aceeași flexibilitate se aplică și colectării manuale.

3. Codul de bare și simbolul specific trebuie să fie vizibile. Pentru a fi acceptate la returnare, ambalajele trebuie să aibă codul de bare și simbolul specific SGR vizibile. Acestea sunt esențiale pentru identificarea și validarea ambalajelor în sistemul de garanție-returnare.

Aceste clarificări oferite de RetuRO sunt menite să elimine orice neînțelegeri și să încurajeze în continuare reciclarea corectă a ambalajelor SGR. Continuând să respecte aceste reguli, românii contribuie activ la protejarea mediului înconjurător și la reducerea deșeurilor din plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare