Aparatul care depistează cancerul de col uterin în doar câteva secunde

SĂNĂTATE.Un Nou dispozitiv chirurgical s-a dovedit capabil să poată oferi diagnosticul de cancer uterin în doar câteva secunde.

Experții de la Imperial College Londonau au descoperit că IKNIFE, un dispozitiv folosit deja la tratarea cancerului de sân și al celui cerebral, poate detecta cu precizie cancerul uterin.

iKnife folosește curenți electrici pentru a diferenția țesutul canceros și sănătos, analizând fumul care este emis atunci când țesutul biopsiei este vaporizat, după ce a fost îndepărtat din uter.

Cercetătorii au spus că eficacitatea sa a fost dovedită folosind probe de țesut de biopsie de la 150 de femei cu cancer uterin suspectat, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnostic. Echipa intenționează să lanseze un studiu clinic major, care ar putea duce la extinderea utilizării acestuia.

Athena Lamnisos, directorul executiv al organizației caritabile de cancer Eve Appeal, care a finanțat cercetarea, a declarat: „Așteptarea rezultatelor testelor este stresantă – mai ales dacă testul este pentru a afla dacă aveți sau nu cancer. Când auziți că cuvântul „c” este chiar o posibilitate, zilele nu pot trece suficient de repede până când un clinician vă dă totul clar.

„Cancerul de uter are un simptom de „steagul roșu” al sângerării postmenopauzei care ar trebui întotdeauna verificat la o recomandare de două săptămâni de la medicul de familie. A aștepta încă două săptămâni pentru rezultate poate fi foarte greu pentru pacienți.

„Există multe motive pentru sângerarea vaginală anormală după menopauză – cancerul de uter este doar unul dintre ele – capacitatea de a oferi un test de diagnosticare care controlează cancerul imediat și cu acuratețe, ar putea face o diferență atât de pozitivă.
Această reușită revoluționară le va permite multor femei să primească mult mai rapid tratamentul necesar.

În România se înregistrează anual între 3000 și 4000 de cazuri. 50% dintre cazuri sunt depistate când deja sunt în fază avansată. Doar 10% din pacientele care au simptome suspecte, ajung să facă o biopsie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare