Aplicația de lectură gratuită NABU pentru copiii din România

EDUCAȚIE. NABU, o aplicație gratuită de lectură pentru copii care oferă acces la cărți în limbile română, engleză și ucraineană, a fost lansată oficial în România în această săptămână. Lansarea marchează parteneriatul dintre NABU, Fundația UiPath și Asociația OvidiuRO, trei ONG-uri care și-au făcut o misiune din a le oferi copiilor “șansa de a se dezvolta în cele mai bune condiții posibile”.
 
“Prin intermediul aplicației, cele trei organizații partenere își propun să contribuie la eradicarea crizei globale de alfabetizare, astfel încât fiecare copil să își poată atinge potențialul maxim”, se arată în comunicatul de presă.
 
NABU funcționează chiar și cu o viteză redusă a internetului, ceea ce o face o opțiune utilă pentru zonele cu conexiune scăzută la internet, și nu necesită un smartphone performant. În plus, cărțile digitale pot fi descărcate în biblioteca virtuală și pot fi accesate fără o conexiune la internet.
 
Cărțile disponibile în aplicație, de la texte la ilustrații, sunt special concepute pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani. După descărcarea aplicației, aceștia au acces la peste 100 de cărți bilingve, în limba română – engleză, organizate pe niveluri de fluență în lectură. Se estimează că numărul cărților va crește la aproximativ 160 până la sfârșitul anului.
 
De asemenea, aplicația pune la dispoziție o colecție de 40 de cărți în limba ucraineană, special concepute pentru a veni în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina.
 
“Lectura este esențială pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Aplicația NABU se adresează tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani și este accesibilă pentru peste 1,77 milioane de copii din această categorie de vârstă din întreaga țară. Potrivit estimărilor UNICEF, jumătate dintre aceștia se confruntă cu sărăcia. Pentru a fi cât mai accesibilă familiilor din comunitățile vulnerabile, aplicația este gratuită și este concepută pentru a funcționa fără internet de mare viteză și fără un smartphone performant. Prin parteneriatul cu NABU și OvidiuRO, ne propunem să adăugăm încă o cărămidă la misiunea noastră de a oferi tuturor copiilor șanse egale la o educație de calitate”, a declarat Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al Fundației UiPath.
 
La rândul său, Tanyella Evans, director executiv și co-fondator al NABU, a declarat: “Am fost foarte bucuroasă că am reușit să facem acest lucru: “Parteneriatul cu Fundația UiPath și Asociația OvidiuRO ne bucură și ne onorează. Programele și acțiunile lor se aliniază perfect cu misiunea noastră de a oferi acces egal la alfabetizare până în 2030. Cei mici merită un start bun în viață, iar prin NABU ne dorim să contribuim la dezvoltarea lor educațională optimă.”
 
Înainte de lansarea oficială, aplicația a fost promovată de OvidiuRO în cadrul rețelei sale de profesori. Peste 270 de profesori din rețeaua OvidiuRO au făcut parte din programul “Ambasadorii lecturii NABU” și au promovat voluntar aplicația în comunitățile lor pe parcursul verii.
 
NABU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play. România este a cincea țară în care este lansată aplicația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare