Apple explorează universul dispozitivelor pliabile: prototipuri de iPhone-uri și iPad pliabil în lucru

TECH. Se pare că Apple construiește prototipuri pentru două iPhone-uri pliabile similare celor cu clapetă. Apple lucrează, de asemenea, la un iPad pliabil cu un ecran de 8 inchi, urmărind să dezvolte o balama care să reducă pliul din centrul ecranului.

Săptămâna trecută Apple și-a publicat rezultatele pentru sezonul de sărbători pe fondul unor probleme juridice, al îngrijorărilor continue legate de scăderea veniturilor de un an de zile și al intrigii legate de lansarea viitoare a mult așteptatei sale căști de realitate mixtă – Vision Pro.

După lansarea Vision Pro, Apple ar putea să se pregătească pentru o altă schimbare majoră în gama sa de produse prin lansarea unor noi dispozitive pliabile. În timp ce branduri precum Samsung, Motorola, OnePlus și Google au făcut incursiuni în dispozitive pliabile, Apple a stat până acum departe de a lansa un iPhone pliabil, dar acest lucru s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

Potrivit unui raport al The Information, Apple construiește în prezent prototipuri pentru două iPhone-uri pliabile tip clamshell /scoică, ceea ce înseamnă că smartphone-ul ar avea un design similar cu cel al Galaxy Z Flip și ar avea capacitatea de a sta în picioare și de a face fotografii la un unghi de 90 de grade atunci când este deschis.
Raportul afirmă că Tim Cook i-a abordat pe inginerii Apple cu privire la realizarea unui dispozitiv pliabil încă din 2018, cu doi ani înainte de lansarea Galaxy Z Flip, dar lucrările la un iPhone pliabil au fost puse pe pauză în 2020, pentru a fi reluate din nou recent. Se pare că Apple încearcă să descopere multe caracteristici convingătoare pentru noile dispozitive pliabile.

Raportul avertizează, de asemenea, că un iPhone pliabil nu va fi disponibil în curând, având în vedere că dispozitivul nu se află în planurile de producție în masă ale Apple pentru 2024 sau 2025. Între timp, Apple a abordat cel puțin un producător din Asia pentru a achiziționa componente legate de cele două iPhone-uri de dimensiuni diferite.
De asemenea, se pare că Apple dorește să construiască un dispozitiv pliabil care să fie la fel de subțire ca și modelele actuale de iPhone, dar dimensiunea bateriei și componentele ecranului fac ca acest lucru să fie o provocare. Mai mult, raportul afirmă că Apple dorește să construiască un telefon pliabil cu afișaje la exterior, inginerii săi se luptă cu designul smartphone-ului, având în vedere că acesta se poate sparge ușor.

Raportul a confirmat, de asemenea, că Apple lucrează în continuare la un iPad pliabil cu un ecran de 8 inchi, asemănător cu actualul iPad Mini. Inginerii Apple care lucrează la acest proiect urmăresc în prezent să dezvolte o balama care să permită ca ecranul să stea plat atunci când este desfășurat și să reducă pliul care se observă în centrul ecranului.

În 2020, am luat cunoștință de un brevet Apple care descria un “mod de funcționare comun” care ar permite ca un dispozitiv cu un singur ecran să fie completat de un ecran secundar conectat magnetic. În teorie, acest mod ar permite dispozitivelor independente să se unească pentru a cuprinde un singur spațiu comun, ceea ce nu se referă cu adevărat la întreaga idee de panou pliabil singular. Este mai degrabă Microsoft Surface Duo 2 decât Samsung Galaxy Fold.

Încă un alt brevet, depus inițial în al doilea trimestru al anului 2018 și descoperit ulterior de PatentlyApple, descrie un dispozitiv cu un ecran flexibil care se pliază închis, dar care lasă totuși expusă o mică bandă în partea de jos pentru acces ușor la notificări și informații contextuale. Gândiți-vă la aceasta ca la un Touch Bar în miniatură, similar cu ceea ce este disponibil pe MacBook Pro M2 și pe modelele mai vechi de MacBook.

Dacă ne întoarcem dincolo de 2020, am găsit idei anterioare despre modele pliabile de la Apple, inclusiv un brevet pentru un ecran triplu pliabil. Și dacă ne întoarcem și mai mult înapoi, până în 2016, putem vedea unul dintre primele brevete de iPhone pliabil, prin amabilitatea MacRumors, care descrie un telefon pliabil pe verticală, similar ca orientare cu Galaxy Z Flip 4 și Motorola Razr.

O pereche de brevete obținute de Apple acoperă ecrane pliabile durabile, precum și un ecran pliabil cu zone flexibile texturate. Aceste brevete nu menționează în mod specific un telefon, astfel încât Apple ar putea să se gândească și la o tabletă pliabilă.

Toate acestea alimentează imaginația designerilor care postează randări conceptuale care descriu posibile aspecte ale iPhone Flip/Fold. Să luăm ca exemplu această machetă 3D postată de un cont de YouTube numit #iOS beta news, care seamănă puțin cu un imitator al lui Galaxy Z Flip, până la marginile sale subțiri, decupajul camerei cu gaură poziționată central, afișajul exterior minim și orientarea verticală. Este un design pe care ne-am putea imagina că Apple l-ar putea lansa de fapt, cel puțin cu mai multe reglaje fine dincolo de ideea brută.

Designerul Antonio De Rosa a postat pe Twitter imagini care arată un iPhone pliabil care oferă unele elemente ale Galaxy Z Flip, cum ar fi un ecran de notificare extern, păstrând în același timp unele atingeri distinctive ale iPhone. Printre acestea se numără marginile plate, o matrice de camere foto asemănătoare cu cea a unui iPhone pro și – într-un semn către viitoarele planuri de iPhone ale Apple.

Poate că cel mai arătos (și mai realist) design iPhone Flip vine de la 4RMD, care are în vedere un design de tip telefon cu clapetă, cu un ecran de 6,8 inci atunci când telefonul este deschis. La fel ca în cazul Galaxy Z Flip, există un ecran exterior pentru a gestiona notificările și alte alerte.

Prețul iPhone Flip: Cât ar costa?
Aceasta este cea mai dificilă întrebare la care este greu de răspuns, atât pentru că prețul nu a făcut niciodată parte din puținele zvonuri despre iPhone pliabil – un alt semn că iPhone Flip va fi livrat mai degrabă mai târziu decât mai devreme -, cât și pentru că prețul dispozitivului va depinde în mare măsură de modul în care Apple abordează designul.

Luați în considerare faptul că Galaxy Fold a debutat la prețul de 1.980 de dolari, cu un ecran de 7,3 inchi, asemănător unei tablete, atunci când este desfășurat, și un mic panou de 4,6 inchi la exterior. La doar șase luni mai târziu, Galaxy Z Flip a fost lansat cu un ecran de 6,7 inchi, mai bine proporționat vertical, acoperit cu sticlă Ultra-Thin Glass pentru o mai bună durabilitate, pentru 600 de dolari mai puțin. Aceeași diferență de preț a fost menținută și la cele mai recente Galaxy pliabile, Z Fold 4 costând 1.799 de dolari la lansare, iar Z Flip 4 doar 999 de dolari.

Dacă Apple optează pentru un pliabil mai mic și mai ieftin, prețul telefonului ar putea să nu fie departe de cel al unor terminale premium precum iPhone 15 Pro Max de 1.199 de dolari. Cu toate acestea, dacă iPhone-ul pliabil este conceput ca un telefon care poate deveni o tabletă atunci când este nevoie, precum Galaxy Z Fold 4, este cu siguranță posibil ca prețul să le depășească cu mult pe cele ale smartphone-urilor mai convenționale ale Apple, poate împingând, sau depășind, temuta bornă de 2.000 de dolari.

iPhone Flip: Software
Presupunem că un iPhone pliabil ar funcționa pe iOS, livrat cu cea mai recentă versiune din momentul apariției. Dar presupunem, de asemenea, că Apple ar modifica software-ul iPhone-ului pentru a utiliza mai bine corpul pliabil.
Un lucru pe care sperăm din tot sufletul să fie reparat pentru iPhone Flip este capacitatea de multitasking a iOS. Este ușor să schimbi aplicațiile în iOS, dar nu poți rula aplicații una lângă alta, așa cum poți face pe un iPad sau pe un telefon Android, ceea ce ar fi o risipă a potențialului unui iPhone pliabil.

iPhone Flip: Ar putea fi în schimb un telefon rulabil?
Există o șansă ca Apple să ne surprindă pe toți prin introducerea nu a unui iPhone pliabil, ci a unuia rulabil. Brevetele sugerează că Apple are în vedere un telefon rulabil care ar putea stoca o parte din ecran în interiorul telefonului până când ai nevoie de el.
Nicio altă companie nu a reușit încă să aducă pe piață un telefon rulabil, dar Apple are cu siguranță resursele necesare pentru a face acest lucru dacă ar dori. Bănuim în continuare că ar opta pentru un iPhone pliabil, mai degrabă decât pentru unul rulabil inițial, dar este amuzant să vedem că Apple investighează o altă modalitate potențială de a-și evolua telefonul.

iPhone Flip perspective
Sunt atât de multe lucruri pe care încă nu le-am aflat în legătură cu planurile Apple privind iPhone-ul pliabil, dar un lucru este sigur: Orice strategie pe care Apple o va adopta în dezvoltarea primului său telefon pliabil va dicta probabil traiectoria industriei.

În cele din urmă, tehnologia pliabilă și industria smartphone-urilor în general depinde foarte mult de modul în care Apple abordează visul unui iPhone care se pliază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare