APROBARE – Comunele mureșene Cristești și Suplac au steag, respectiv stemă oficiale: vezi cum arată

OFICIAL. 6 decembrie 2019 este ziua în care s-a oficializat, prin Hotărâre de Guvern, modelul steagului, respectiv a stemei comunelor mureșene Cristeşti și Suplac. Steagul comunei Cristești este în două culori, galben (care simbolizează principalele atuuri economice ale comunei – cerealele, gazul metan) și roșu („simbol al vitalității, iubirii și caracterului constructiv”), dispuse în diagonală, iar în partea centrală, la mijloc, este amplasată stema, compusă dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite.

 

Stema comunei Cristești are în partea superioară, pe fond argintiu, un porumbel albastru cu o ramură în cioc (simbol al dorinţei de pace şi al armoniei locuitorilor), aflat între două vase române de culoare roşie (care reprezintă o valoroasă descoperire arheologică din ceramică, din perioada romană), iar în vârf, pe fond albastru, se află capul auriu al zeiţei Junona (protectoare a familiei şi a împăcării între etnii – Matronalia).

 

Blazonul comunei Suplac este compus dintr-un buchet din cinci frunze de stejar, aurii, flancate de flăcări argintii și situate pe fond roșu în partea superioară (simbol al pădurilor și al numărului satelor comunei, iar flăcările, al resurselor de gaz metan din zonă).

 

În partea inferioară a stemei comunei Suplac, în câmp albastru, se află butuci de viță de vie (care reprezintă faima de regiune viticolă, cu renumitele vinuri de Suplac și Idrifaia) care încadrează un clopot ornamentat cu arabescuri vegetale terminate cu cruce (simbol al valorilor de patrimoniu din comună și a construcțiilor vechi, religioase, importante și din punct de vedere turistic).

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare