APROBAT – 1,15 milioane de euro din pușculița județului Mureș pentru companii aeriene care introduc noi curse regulate de pe Aeroportul Transilvania

0
407

DECIZIE UE – AEROPORTUL TRANSILVANIA. Miercuri, 7 iulie 2021, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor, în valoare de 1,15 milioane de euro, lansată de autorităţile române pentru a sprijini companiile aeriene afectate de pandemia de COVID-19 să reia sau să înceapă zboruri regulate de la şi înspre Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş. Practic, UE a aprobat astăzi ca administrația publică a județului Mureș (Consiliul Județean) să acorde din proprii bani (bugetul județean) 1,15 milioane de euro ca ajutor de stat temporar (subvenții directe) pentru companiile aeriene.

 

Conform deciziei CE, sprijinul public pentru operatorii (actuali sau viitori) de pe aeroportul din Târgu Mureș se poate acorda sub formă de subvenţii directe de până la maximum 600.000 de euro/companie. Banii pot fi acordați până la 31 decembrie 2021 cel târziu. Schema UE de ajutor de stat pentru companii aeriene prevede că o companie poate primi o subvenție care totalizează în UE cel mult 1,6 milioane de euro (există și un prag maxim/aeroport: 800.000 euro/companie).

 

Dacă nu mai este o surpriză pentru nimeni că Wizz Air (compania aeriană low-cost maghiară, deținută de Wizz Air Holdings Plc) va fi una dintre cele subvenționate cu circa 600.000 de euro din pușculița județului Mureș (aceasta deja și-a lărgit aria de operare din Târgu Mureș cu noi sau reluate curse regulate, tocmai pentru a se încadra în regulamentul UE), mai rămân la bătaie 550.000 de euro, bani cu care poate fi subvenționat unul sau mai mulți operatori care vor relua sau vor inaugura zboruri regulate de pe Aeroportul Transilvania.

 

Valoarea ajutorului pe companie se calculează pe baza unui algoritm (care ia în calcul numărul de zboruri pe săptămână, numărul de pasageri deserviți etc.), iar subvenția se acordă în baza scorului individual rezultat în urma calcului.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ