Ar putea plantele de apartament modificate genetic să curețe aerul din casa dumneavoastră?

ECOLOGIE. Un start-up parizian vrea să filtreze substanțele chimice nocive din interior cu ajutorul plantelor de pothos modificate.

De la plantele de șarpe la ferigi, multe plante de interior sunt comercializate ca purificatoare de aer, dar oamenii de știință sunt în general de acord că aceste plante nu pot curăța eficient încăperi întregi. Neoplants, un start-up parizian, își propune să schimbe această situație prin cultivarea de plante modificate genetic care filtrează substanțele chimice nocive din aer.

Directorul executiv al Neoplants, Lionel Mora, subliniază importanța integrării inovației umane cu natura, mai degrabă decât a exploatării acesteia: “Pentru prea mult timp, tehnologia a dăunat mediului nostru. Noi credem că natura este tehnologia supremă care ar trebui să fie cultivată și îmbunătățită, nu epuizată”.

 Produsul lor emblematic, Neo P1, este o versiune modificată genetic a plantei pothos, concepută pentru a elimina poluanții din interior, cum ar fi formaldehida și benzenul. În ciuda faptului că are un preț de 179 de dolari – semnificativ mai mare decât cel al pothosului obișnuit – Neo P1 a stârnit interes, solicitând clienților să se înscrie pe o listă de așteptare.

Neo P1 este conceput pentru a metaboliza compușii organici volatili (COV) care se găsesc în mod obișnuit în interior, transformându-i în produse secundare inofensive, cum ar fi dioxidul de carbon. Solul plantei, îmbogățit cu biochar, conține bacterii care ajută la această descompunere chimică. Neoplants furnizează “picături de putere”, care conțin bacterii esențiale, pentru a menține eficacitatea plantei.

Cu toate acestea, dovedirea eficacității Neo P1 prezintă provocări. Studiile anterioare, precum experimentul NASA din 1989, au demonstrat abilitățile de purificare a aerului de către plante, dar au fost efectuate în medii controlate, care nu sunt reprezentative pentru mediile interioare tipice.

Neoplants a testat Neo P1 într-o cameră de 35 de litri, prezentând rezultate promițătoare în comparație cu studiul NASA. Cu toate acestea, ar fi nevoie de un număr semnificativ de aceste plante pentru a îmbunătăți vizibil calitatea aerului din interior. Neoplants își perfecționează metodologiile de testare pentru a reflecta mai bine condițiile din lumea reală.

Neoplants vede bioingineria ca pe o modalitate de a avansa natura alături de tehnologie. Alte inițiative, cum ar fi plopii și plantele de muștar modificate genetic, caută, de asemenea, să îmbunătățească procesele naturale.

În timp ce Neoplants se concentrează deocamdată pe calitatea aerului din interior, în viitor se preconizează aplicații mai largi. Torbey, directorul tehnologic al Neoplants, visează la un viitor în care plantele biotehnologizate sunt la fel de obișnuite și au un impact la fel de mare ca tehnologia modernă – chiar și dincolo de atmosfera Pământului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare