ARGUMENTAT – Desființarea mitului “Turismul a scăzut în Mureș din cauza pandemiei”: FALS, a scăzut de la începutul anului și n-a fost grozav nicicând

ANALIZĂ: TURISMUL DIN MUREȘ. Prezenta scriere își bazează raționamentele exclusiv pe date oficiale, cuantificate de instituții abilitate ale statului, și are ca subiect fața reală a turismului din județul Mureș, prezentat în interpretările superficiale ca fiind situat pe primele locuri din România (dar cât turism dezvoltă România?).

 

Numerele și procentele nu mint

 

Până în 31 martie 2020, structurile de cazare turistică din judeţul Mureş (sunt monitorizate 279 de locații active) au înregistrat 80.848 turişti, adică mai puțin cu 26,4% faţă de aceeași perioadă din anul trecut (în primele trei luni din 2019 s-au înregistrat mai mult cu 29.057 de persoane). Scăderea este dramatică din punct de vedere economic: mai mult de un sfert din încasări.

 

Sigur, și Mureș este (ca multe alte județe din România) un județ de tranzit, nu unul turistic, în care nu fiecare persoană încadrată ca turist este și turist în adevăratul sens, pentru că rămâne aici, în medie, sub 2 zile, perioadă care nu poate fi catalogată ca sejur turistic. În perioada ianuarie-martie 2020, toate unitățile de cazare din județ au înregistrat 157.598 înnoptări (cu 52.875 mai puține faţă de aceeași perioadă din 2019, număr care reprezintă o scădere procentuală de 25,1%).

 

Gradul de ocupabilitate (indicele de utilizare netă) a locurilor de cazare din județ a scăzut în primele trei luni ale acestui an cu 2,8% față de aceeași perioadă a anului 2019, fiind de 28,5% (pe total structuri de cazare turistică). Din punct de vedere economic, la un grad de ocupabilitate de sub 30% nu poate fi vorba nici de performanță economică, nici de performanță în turism.

 

Câți străini vin în județul Mureș

 

Analizând locațiile turistice mondiale, se observă că din totalul turiștilor, un procent semnificativ este format din turiștii străini. În cazul județului Mureș, însă, numărul turiștilor străini în primele trei luni ale acestui an a fost extrem de redus, respectiv 6.183, procentual acest număr reprezintă doar 7,65%.

 

După ţara de origine a turiştilor străini, 60% dintre turiștii străini care vin în județul Mureș sunt din 4 țări. Din nou o să distrugem, cu regret, mitul populist al afluxului mare de turiști străini veniți în județ din Ungaria: în primele 3 luni ale anului 2020, în județul Mureș au sosit 1.088 de cetățeni din Ungaria. Procentual, înseamnă 17,6%.

 

Din puținii turiști străini care vin în județul Mureș, cei mai mulți turiști sunt din… Republica Moldova (1.352 de persoane în primele trei luni, adică 21,9%), urmați de cei din Ungaria (1.088 de persoane – 17,6%), Germania (710 persoane – 11,5%) și Italia (555 de persoane – 9%).

 

Concluzii

 

Analizând comparativ statisticile oficiale ale primului trimestru al anului cu cele ale perioadei similare din anul trecut se observă o scădere la TOȚI indicatorii: număr total de turiști, număr total de înnoptări, număr de turisți români, număr de turiști străini, număr de înnoptări la turiștii români, număr de înnoptări la turiștii străini.

 

Concluziile sunt simple de extras din analiză: nu pandemia a cauzat regresul turismului din județ (doar două săptămâni din primele trei luni ale anului fiind grevate de restricții de circulație cauzate de starea de urgență), nu pandemia a introdus unitățile de cazare în regres economic, acest fapt fiind o evidență înregistrată încă dinaintea stării de urgență (prin procentul de ocupabilitate de doar 28,5%, un procent cu care nu ai cum să obții rentabilitatea economică a unei structuri turistice).

 

… așadar, “vinovații” de regresul agenților economici din turism trebuie căutați în altă parte, de exemplu pornind de la răspunsul la două întrebări: Aș veni în județul Mureș să-mi petrec un sejur de 12-14 zile? Dacă da, ce aș (putea) face în acest interval de timp ? – pentru că de dormit se poate dormi oriunde.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare