Ascensiunea lui Ion Rițiu – De la proba de film la Echipa lui Nicolaescu

INTERVIU. În emisiunea “Aici și acum – Actor și muzician / Itt és most – Színész és zenész“, transmisă live luni, 14 august, orele 19:00 pe pagina de Facebook a msnews.ro, am avut ocazia să-l vedem pe marele actor Ion Rițiu, povestindu-și debutul său profesional. Această poveste ne-a făcut să stăm cu inima la gură și lipiți de ecrane o bună bucată de vreme!

În anii ’70, când Ion Rițiu a început să exploreze domeniul cinematografiei, a călătorit de mai multe ori spre București pentru a-și încerca norocul la probele de film. Însă, distribuțiile pentru filmele românești din acea vreme erau adesea orientate către actorii din București. În ciuda eforturilor sale, Ion a simțit că șansele de reușită erau limitate pentru cei din provincie, și a fost dezamăgit de repetatele încercări eșuate.

În 1978-1979, situația avea să se schimbe atunci când regizorul Sergiu Nicolaescu a venit în zona Mureșului, lângă Târnăveni, pentru a filma “Capcana mercenarilor”.
În acea perioadă, artiștii din teatru și-au dat seama de o oportunitate unică: să îl invite pe Nicolaescu să vadă Teatrul, considerând că ar putea fi un mod de a se face remarcați.

Nicolaescu a acceptat invitația și a venit. În acel moment, Ion Rițiu era un actor tânăr, la începutul carierei sale la Teatrul din Târgu Mureș. Deși nu era încă considerat un actor de calibru, a fost prezent la Teatru în ziua în care Nicolaescu l-a vizitat.
Povestea sa urmărește cum privirile lor s-au întâlnit într-un moment de schimb de “Bună ziua” și zâmbete formale.
Această întâlnire nu a dus la nimic în momentul respectiv, dar avea să aibă un impact semnificativ pe viitor. Cu toate că intențiile inițiale ale lui Ion de a-și găsi un rol în vreun film păreau sortite eșecului, ocazia a venit în cele din urmă printr-un amestec de coincidențe și perseverență.
Printr-o cunoștință comună, Ion a ajuns în fața lui Nicolaescu la București, acesta amintindu-și de “moaca” sa, cu piele măslinie (Țiganu’ din Ardeal i se spunea în studenție) și ochi frumoși, surprinși pe holul Teatrului din Târgu-Mureș într-un schimb de “Bună ziua”.

I s-a acordat șansa de a da o probă de film pentru rolul principal din “Duelul”.

Nicolaescu, cu o prezență carismatică, i-a propus lui Ion să iasă puțin în aer liber, departe de zgomotul Bucureștiului aglomerat. Cei doi s-au plimbat prin zona Pantelimon, în timp ce discutau despre oportunitatea de a juca rolul principal în noul film.
A fost momentul în care Ion a realizat că avea să facă parte dintr-o aventură cu totul aparte. “Suntem doi, dumneata și cu mine,” a spus Nicolaescu cu o voce plină de încredere. “Vom interpreta un cuplu în film și vom fi înconjurați de gloanțe pe care le vom trage unul în altul,” a continuat regizorul.
Cu un zâmbet în colțul gurii și un sentiment amestecat de emoții, Ion a răspuns cu un simplu “Da.”
Dar surprizele nu s-au oprit aici. Cu o expresie enigmatică, Nicolaescu a dezvăluit că scena culminantă avea să fie una în care Ion va fi împușcat în burtă. Și-a subliniat faptul că acest moment va trebui să fie cu adevărat autentic, căci împușcătura în burtă e foarte dureroasă.
A fost o revelație care a provocat un amestec de anticipație și nervozitate în sufletul lui Ion.
“Să-l fi văzut pe Ion de la Târnăveni…” gândea el, în timp ce se gândea la reacția pe care ar putea să o ofere. Și reacția lui Ion nu a întârziat să apară. “Când m-am dat cu curul de pământ și de iarbă, am început să urlu de am sculat toți câinii din sat,” a spus Ion cu un zâmbet nostalgic, ca și cum ar fi retrăit fiecare moment.
În decurs de câteva secunde, el a trăit o senzație copleșitoare de durere, iar urletul său a învăluit întreaga zonă. Surprinzător, Nicolaescu a răspuns cu umor: “Mulțumesc, tinere, mulțumesc…” Aceste cuvinte au declanșat o avalanșă de emoții în inima lui Ion, iar expresia “Aoleu, iar am belit-o!” i-a trecut prin minte.
Crezând că prima încercare de a impresiona a eșuat, Ion nu s-a dat bătut. El a simțit nevoia să încerce din nou, să își demonstreze dorința arzătoare și pasiunea pentru actorie. “Domnule Nicolaescu,” a spus cu convingere, “mai încerc o dată, de emoții știți… vin de departe, dar…”
Așteptările lui Ion nu au fost zadarnice, regizorul fiind gata să îl susțină în continuare. Cu un ton calm și plin de încredere, Nicolaescu i-a transmis un mesaj clar: “Nu, nu tinere… E bine ce ai făcut… Te duci acasă și… te pregătești… În 2 săptămâni începem filmarea!”

Această declarație l-a făcut pe Ion să se simtă atât de aproape de visul său încă necunoscut, dar și de emoțiile sale și de dorința de a se face remarcat. În cuvintele lui Nicolaescu, el a găsit sprijinul și încrederea necesară pentru a-și urma calea. Cu inima în gât și cu un zâmbet adânc, Ion a înțeles că aceasta era o oportunitate unică pe care nu avea să o lase să îi scape. Dincolo de cuvintele schimbate, Ion Rițiu a pășit cu hotărâre în acea perioadă intensă de pregătire, punându-și tot sufletul în rolul său în filmul “Duelul.”
Așa a debutat în lumea filmului, într-o scenă care l-a făcut să își simtă genunchii slăbiți de emoții și să își descopere puterea de a face față durerii.
Filmul a fost “Duelul”, din seria filmului “Cu mâinile curate” iar Ion Rițiu a devenit cunoscut în calitate de Rică Păsărin, sau mai precis – Rică Fante de Obor.

Această experiență a fost punctul de cotitură care l-a adus în echipa lui Sergiu Nicolaescu, deschizându-i drumul spre numeroase roluri care i-au pus în valoare talentul actoricesc.
În echipa lui Nicolaescu, Ion Rițiu a jucat într-o serie de filme remarcabile, construindu-și o carieră solidă în industria cinematografică. Roluri mari sau mici, el a oferit tot timpul tot ceea ce avea mai bun. Cu sprijinul regizorului și cu pasiunea pentru arta actoriei, el a intrat în inimile publicului și a devenit un nume cunoscut în lumea filmului românesc.
Prin hotărârea sa de a nu renunța, de a-și urma visul și de a îmbrățișa oportunitățile oferite, Ion Rițiu a învins obstacolele și a trăit povestea uluitoare a unui actor care a trecut de la a da o simplă probă de film la a-și lăsa amprenta în filmele marelui Sergiu Nicolaescu.
Astăzi, amintirile și realizările sale rămân mărturii vii ale unui drum incredibil către succes și pasiune pentru arta interpretativă.

Îi mulțumim încă odată actorului Ion Rițiu pentru prezența sa în emisiunea noastră și îl aplaudăm de fiecare dată când îl urmărim pe ecrane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare