ASF permite românilor să investească, prin fondurile de pensii, în obligațiunile altor state

FINANCIAR. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat o schimbare semnificativă în ceea ce privește investițiile posibile pentru românii care dețin fonduri de pensii administrate privat și facultative. Conform informațiilor publicate de Profit.ro, ASF va permite acum ca o parte din activele acestor fonduri să fie investite în obligațiuni emise de alte state.

Documentul pregătit de ASF introduce posibilitatea ca administratorii de fonduri să investească până la 10% din obligațiunile unui emitent, cu excepția titlurilor de stat și a obligațiunilor corporative emise de persoane juridice din România, în care statul român deține o participație de minimum 50% din capitalul social.

De asemenea, 15% din activele fondurilor de pensii private vor putea fi investite în titluri emise de state terțe, care se tranzacționează pe piețe reglementate din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparținând Spațiului Economic European, sau pe piețe reglementate și supravegheate din state membre OCDE.

O altă modificare importantă este că 10% din activele fondurilor de pensii private vor putea fi investite în obligațiuni și alte valori mobiliare emise de autorități ale administrației publice locale din state terțe, care se tranzacționează pe piețe reglementate din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparținând Spațiului Economic European, sau pe piețe reglementate și supravegheate din state membre OCDE.

Aceste schimbări vin ca parte a unui efort mai amplu de diversificare a portofoliului de investiții pentru fondurile de pensii, oferindu-le românilor posibilitatea de a investi în piețe internaționale și de a profita de potențialul de creștere al acestora. Aderarea României la OCDE este un pas important în acest proces, oferind acces la o gamă mai largă de oportunități de investiții și contribuind la dezvoltarea pieței de capital din țară.

Fondată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat promovării creșterii economice durabile și stabilității sociale. Cu 38 de membri, majoritatea fiind state dezvoltate, OCDE are un rol crucial în identificarea și evaluarea politicilor publice eficiente pentru asigurarea bunăstării economice și sociale la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare