Astăzi, 31 iulie, sărbătorim Ziua Internațională a Rangerilor
RECUNOȘTIINȚĂ. Astăzi, 31 iulie, sărbătorim Ziua Internațională a Rangerilor, ocazie cu care aducem omagiu și recunoaștere eforturilor depuse de rangeri din întreaga lume pentru protejarea biodiversității și a patrimoniului cultural și istoric.
Rangerii sunt eroii necunoscuți care lucrează în prima linie a conservării naturii, dedicându-și viața protejării mediului înconjurător și asigurând bunăstarea generațiilor prezente și viitoare. Indiferent de gen, rasă sau cultură, acești profesioniști sunt responsabili pentru monitorizarea și conservarea ecosistemelor fragile, precum și pentru gestionarea zonelor protejate. Aceștia nu doar că se ocupă de conservarea și protejarea patrimoniului natural, dar sunt implicați și în activități de ghidaj turistic, supraveghere a turiștilor și colaborare cu comunitatea locală, cercetători și alte organizații implicate în conservare.
De asemenea, rangerii organizează activități educative menite să sensibilizeze publicul cu privire la importanța conservării naturii și să promoveze practici durabile de vizitare a zonelor protejate.
Ziua Internațională a Rangerilor a fost proclamată oficial în 2007 de Federația Internațională a Rangerilor. Vicepreședintele acestei prestigioase organizații este un reprezentant al României, Florin Hălăştăuan, membru al Asociației Rangerilor din România.
Meseria de ranger există în Clasificarea Ocupațiilor din România și se identifică cu codul COR 511315 Ranger. Lista codurilor COR este la dispoziția tuturor și este utilă dacă doriți să căutați un domeniu de ocupație și/sau meserie.
Avem 180 de rangeri la cele 22 de parcuri naționale și naturale, care se implică în conservarea și protejarea patrimoniului natural, cultural și istoric de pe raza ariilor naturale protejate, în supravegherea ecosistemelor și a tuturor activităților care se desfășoară pe teritoriul parcurilor. Participă la acțiuni de salvare a persoanelor aflate în dificultate, îndrumă și monitorizează turiștii pe teritoriul parcului și organizează activități educative.
În această zi specială, este important să apreciem contribuția esențială a rangerilor la protecția mediului înconjurător și să le mulțumim pentru curajul și devotamentul lor în fața provocărilor pe care le întâmpină în misiunea lor vitală.