Astăzi în istorie: 16 mai 1929 Premiile Oscar sunt decernate pentru prima dată

ISTORIE. La 16 mai 1929, Academia de Arte și Științe Cinematografice decernează primele sale premii, în cadrul unui dineu pentru aproximativ 250 de persoane, organizat în sala Blossom Room a Hotelului Roosevelt din Hollywood, California.
Ideea lui Louis B. Mayer, șeful puternicului studio de film MGM, Academia a fost organizată în mai 1927 ca o organizație non-profit dedicată avansării și îmbunătățirii industriei cinematografice.
Primul său președinte și gazda ceremoniei din mai 1929 a fost actorul Douglas Fairbanks, Sr. Spre deosebire de zilele noastre, câștigătorii primelor Oscaruri – așa cum au fost cunoscute mai târziu râvnitele statuete placate cu aur – au fost anunțați înainte de ceremonia de decernare a premiilor.
Un premiu onorific special a fost acordat lui Charlie Chaplin. Nominalizat inițial la categoriile Cel mai bun actor, Cel mai bun scenarist și Cel mai bun regizor de comedie pentru “The Circus”, Chaplin a fost scos din aceste categorii pentru a putea primi premiul special, o schimbare pe care unii au atribuit-o nepopularității sale la Hollywood. Acesta a fost ultimul Oscar pe care nonconformistul de la Hollywood îl va primi până la un alt premiu onorific în 1971.
Scopul lui Mayer în crearea premiului a fost acela de a uni cele cinci ramuri ale industriei cinematografice: actori, regizori, producători, tehnicieni și scenariști. Mayer a comentat despre crearea premiilor: “Am descoperit că cea mai bună modalitate de a mă descurca cu [cineaștii] era să le atârn medalii peste tot… Dacă le dădeam cupe și premii, se omorau să producă ceea ce voiam eu. De aceea a fost creat Premiul Oscar“.
Mayer l-a rugat pe Cedric Gibbons, directorul artistic al MGM, să creeze un trofeu pentru Oscar. Nominalizații au fost anunțați printr-o telegramă în februarie 1928. În august 1928, Mayer a contactat Consiliul Central al Judecătorilor Academiei pentru a decide câștigătorii. Cu toate acestea, potrivit regizorului american King Vidor, votul pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film era în mâinile fondatorilor AMPAS: Mayer, Douglas Fairbanks, Sid Grauman, Mary Pickford și Joseph Schenck.
În cadrul ceremoniei, AMPAS a decernat premiile Academiei – cunoscute acum sub numele colocvial de Oscaruri – în 12 categorii. Câștigătorii au fost anunțați cu trei luni înainte de ceremonie. Unele nominalizări nu făceau referire la un anumit film, cum ar fi Ralph Hammeras și Nugent Slaughter, care au fost nominalizați la categoria, acum dispărută, a efectelor tehnice.
Spre deosebire de ceremoniile ulterioare, un actor putea fi premiat pentru mai multe opere din aceeași categorie. Emil Jannings, de exemplu, a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru activitatea sa atât în “The way of All flesh”, cât și în “The Last Command”. De asemenea, Charlie Chaplin și Warner Brothers au primit fiecare câte un premiu onorific.
Printre principalii câștigători ai ceremoniei se numără 7th Heaven și Sunrise, care au primit câte trei premii fiecare, și Wings, care a primit două premii. Printre distincții, Sunrise a câștigat premiul pentru Imagine unică și artistică, iar Wings a câștigat premiul pentru Imagine remarcabilă (cunoscut acum ca Cel mai bun film). Aceste două categorii au fost considerate în egală măsură ca fiind premiile de top ale serii, menite să onoreze diferite aspecte ale cinematografiei superioare.
În anul următor, Academia a renunțat la premiul pentru imagine unică și artistică și a decis retroactiv că premiul câștigat de Wings era cea mai mare distincție.