Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Familiei

ANIVERSARE. În fiecare an, la data de 15 mai, este sărbătorită Ziua internaţională a familiilor, pentru a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial.

Această zi, aflată la a 25-a aniversare, a fost instituită pentru a promova conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.

Aniversarea din 2020 vine într-o perioadă a uneia dintre cele mai provocatoare crize sociale de sănătate şi sociale la nivel mondial, potrivit www.un.org/en/observances/international-day-of-families. Pandemia COVID-19 din acest an pune accentul pe importanţa investiţiilor în politicile sociale care protejează persoanele şi familiile cele mai vulnerabile. Familiile sunt cele care suportă criza, adăpostindu-şi membrii de vătămare, au grijă de copiii în afara şcolii şi, în acelaşi timp, îşi continuă responsabilităţile de muncă.

Familiile au devenit hub-ul interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţin în această criză, notează site-ul citat. În condiţii de protecţie economică, sărăcia se adânceşte. În momentele de incertitudine se măreşte stresul – adesea ducând la creşterea violenţei împotriva femeilor şi copiilor. De aceea, sprijinul acordat familiilor vulnerabile – cei care şi-au pierdut veniturile, cei aflaţi în locuinţe inadecvate, cei cu copii mici, persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi – este imperativ acum mai mult ca oricând.

La nivel mondial, femeile participă din ce în ce mai mult la forţa de muncă formală şi informală, în timp ce continuă să-şi asume o sarcină disproporţionată a muncii gospodăreşti în comparaţie cu bărbaţii, iar echilibrul muncă-familie este mai dificil de realizat. Prin urmare, imperativul asigurării egalităţii de gen în familie este ca femeile să beneficieze de mai multă atenţie.

În anii ’80, ONU a început să îşi îndrepte atenţia către problemele familiilor. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic şi Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială a publicat rezoluţia “Rolul familiei în procesul de dezvoltare” (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătăţească procesul de conştientizare a problemelor şi nevoilor familiilor în rândul publicului şi al factorilor de decizie, precum şi metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme şi nevoi. De asemenea, la cea de-a 43-a sesiune, i s-a solicitat Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU un raport bazat pe comentariile şi propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei şi a altor mijloace pentru a îmbunătăţi poziţia şi bunăstarea familiilor, dar şi pentru a intensifica eforturile de cooperare internaţională ca parte a iniţiativei globale de avansare a progresului şi a dezvoltării sociale.

După ce prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org

 

Sursa Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare