Așteptându-l pe Elon Musk printre fantomele Colectiv

EDITORIAL. Un burghiu născut din lava unui vulcan îți sfârteca sufletul ca pe o placă de traforaj, atunci când privești imaginile celor 65 de victime de la Colectiv, majoritatea tinere. Șapte ani au trecut și nu s-a făcut niciun pas serios spre spitale de mari arși, iar complicii oficiali (miniștri, secretari de stat, directori de spitale șamd) nu au niciun fir de păr deranjat. În paralel, în peste 90% din mass media se bate toba că vine Elon Musk la Castelul Bran.
Victimele de la Colectiv nu sunt doar persoanele care au murit, ci și cele care au rămas mutilate pe viață și rudele celor trecuți în neființă sau desfigurați fizic. Ele n-au contat în fața unui fake news propagat de la un trust de presă apropiat de magnații din energie cu probleme penale. Și absolut nimeni din presă n-a scris cine este în spatele mediaflux.ro, site-ul tabloid care a expediat știrea pentru a trage cortina peste tragedia de acum șapte ani. În grupul de presă se află Cancan, Ciao and co, iar patronul este Radu Budeanu, finul lui Bogdan Buzaianu, alia Nicolas, după ce-a renunțat la cetățenia română în 2008 pentru cea elvețiană. Elvețianul nostru avea Energy Holding, iar prin firmă cumpăra energie de la stat și-o vindea și de zece ori mai mult altor companii de stat.
Revenind, de ce nimeni n-a scris cine e în spatele site-ului? Pentru că este vorba de bani, de mulți bani dacă ne gândim că doar o șpagă a patronului s-a ridicat la 5 milioane de euro. În cazul Colectiv este vorba iar de mulți bani, pentru că multe capete ce-ar trebui înfipte în parii justiției au puterea de a învârti sute de milioane de euro anual și a redirecționa din ele unde trebuie. Pentru liniște. De aceea atenția a fost deturnată printr-un fake news de la adevăratele probleme ale României: sănătatea și justiția. Astfel, am asistat la un circ mediatic ce a ascuns mizeria sub preș. Nu s-a făcut nimic în afară de ceva declarații politice că am avea chiar la Târgu Mureș un spital de mari arși. Unul care ar fi gata în 2024. A fost o poveste de la finalul de iulie anul trecut. Am rămas cu ea undeva atârnată în cuiul speranțelor, cel în care atârnă orice vis al electoratului păcălit și iar păcălit.
Între timp, 44 de pacienți au murit arși de vii în spitalele Covid. Alte procese, alte amânări, alte lucruri de rezolvat la Sfântu Așteaptă pentru clasa politică disperată după ciubucul puterii. Noi vom rămâne mai departe ca-n piesa lui Samuel Beckett: Așteptându-l pe Godot. O parte din teatrul absurdului, care a avut premiera în 1953, după ce opera fusese scrisă în ’48. Godot fiind Dumnezeu, iar așteptarea lui s-a dovedit zadarnică și obositoare. Doar că noi îl așteptăm pe Elon sau alt fake news, care să ne deturneze atenția de la ce este important și vital. Nu doar personal, ci și pentru întreg poporul.
Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos