Ateliere experienţiale de învățare colaborativă, cu practici de reflexivitate, de la profesori pentru profesori şi elevi
FORUM. Forumul MERITO Gura Râului – Transformarea practicilor la clasă
Ediţia a I-a, 11 noiembrie | Şcoala Gimnazială “Aurel Decei” din Gura Râului (SB)
Pe 11 noiembrie, peste 150 de profesori şi elevi, din regiune şi din ţară, sunt invitaţi şi vor participa gratuit la prima ediţie a Forumului MERITO Gura Râului, pe tema transformării practicilor educaţionale la clasă. Evenimentul se va desfăşura fizic, în Gura Râului (SB), la Şcoala Gimnazială ”Aurel Decei”.
Organizatorii Forumului propun activități interactive, în care vom prezenta şi explora problematici, metode şi activități validate ce transformă practicile la clasă, teorii din domeniul educațional, idei, cărți și alte resurse de inspiraţie. Intenţionăm, de asemenea, ca acest Forum să fie un spaţiu de întâlnire, creaţie şi învăţare împreună cu profesorii participanţi, pasionaţi de subiect, ce doresc să înveţe colaborativ continuu, cu efecte pe termen lung.
Participarea la Forum este gratuită şi deschisă profesorilor din toată țara, în limita celor ~150 de locuri disponibile pentru profesori, în ordinea înscrierilor, cu participare fizică la Gura Râului (la aprox. 20 de km de Sibiu), cu detalii complete pe evenimentul dedicat şi înscrieri pe: https://forms.gle/MRpJFm2XhhP1ciqt9
Programul Forumului (poate suferi modificări de detalii):
Sâmbătă, 11 noiembrie (Şcoala Gimnazială “Aurel Decei”, Gura Râului):
8:30-9:00: Sosirea, primirea şi înregistrarea participanţilor, socializare şi networking pentru Educaţie de calitate
-9:00-10:00: Deschiderea Forumului MERITO Gura Râului şi prezentarea contextului educaţional, cu:
-Anca Botoroagă, director MERITO şi organizatoarea Forumului;
– Reprezentanţi ai partenerilor Forumului;
– Sesiune plenară: Măriuca Talpeş, iniţiatoarea şi liderul proiectului MERITO – intervenţie despre profilul şi competenţele profesorului expert-practician
– 10:00-13:00: Ateliere de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori şi elevi, în paralel:
– Cum îi învăţăm pe copii să înveţe – Marişca Morari, profesoară pentru învăţământul preşcolar şi director în Baia Mare (pentru profesori de învăţământul preşcolar)
– Dezvoltarea gândirii critice la elevi prin activităţi STREAM – Ioana Baboş şi Anca Tăut, profesoare pentru învăţământul primar la Zalău (pentru profesori de învăţământ primar📍 Pas cu pas: Cum să faci o revistă în școala ta? (sesiunea 1) – Florentina Tituleac şi Tiţa Angheluţă, profesoare pentru învăţământul primar la Săcele (BV), respectiv Bucureşti (atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de profesori de învăţământ primar, gimnazial şi liceal!)
– Adaptarea unei lecții pentru elevii cu Cerinţe Educaţionale Speciale – Iulia Sfetcu-Măndăşescu, profesoară pentru învăţământul special în Bucureşti (pentru profesori de învăţământ primar, gimnazial şi liceal)
– Ergonomia muzicală – inter și transdisciplinaritate în învățare – Mihai Bădiţă, profesor de Educaţie muzicală specializată (clarinet), de liceu, la Sibiu (pentru profesori de orice nivel de învăţământ)
– Cum îi motivăm pe elevi să învețe utilizând metode moderne de predare-învățare? – Daniela Ionele, profesoară de Discipline tehnice şi TIC, de liceu, la Agnita (SB), şi Petrina Dobrotă, profesoară de Limba şi literatura română, de liceu, la Sibiu (pentru profesori de învăţământ primar, gimnazial şi liceal)
– Scaffolding productive skills – Briena Stoica, profesoară de Limba engleză, de liceu, la Târgu Mureş (exclusiv pentru profesori de Limba engleză, de învăţământ liceal!)
– Experimente de luat acasă – Antoneta Împuşcatu, profesoară de Ştiinţe şi director, de gimnaziu, la I.C. Brătianu (TL) (pentru elevi)
– Robotică – Alina Hoară, profesoară pentru învăţământul primar, la Sibiu (pentru elevi)
– Acordarea primului ajutor – Cristina Dudan, profesoară de Biologie, de liceu, la Făgăraş (pentru elevi)
-Călătorie în timp – Maria Dinu, studentă la Facultarea de Litere, Universitatea Bucureşti (pentru elevi)
-13:00-14:30: Pauză de prânz
– 14:30-17:30: Ateliere de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori, în paralel:
– Înțelegem ce citim! – metode de literație aplicate pe text – Liliana Mursa şi Mihaela Negru, profesoare pentru învăţământul primar la Abrud (AB) (pentru profesori de învăţământ primar)
– Pas cu pas: Cum să faci o revistă în școala ta? (sesiunea 2) – Florentina Tituleac şi Tiţa Angheluţă, profesoare pentru învăţământul primar la Săcele (BV), respectiv Bucureşti (atelierul se desfăşoară în 2 părţi, dimineaţa şi după-amiaza, pentru aceeaşi grupă de ~25 de profesori de învăţământ primar, gimnazial şi liceal!)
– Greşeli tipice în învăţarea ştiinţelor – Antoneta Împuşcatu, profesoară de Ştiinţe şi director, de gimnaziu, la I.C. Brătianu (TL) (pentru profesori de învăţământ gimnazial şi liceal)
– Educație prin Virtuți și Povești – Mirela Spiţă, profesoară pentru învăţământul primar la Bacău (pentru profesori de orice nivel de învăţământ)
– Acordarea primului ajutor – Cristina Dudan, profesoară de Biologie, de liceu, la Făgăraş (pentru profesori de orice nivel de învăţământ)
– Cum să îi determini pe elevi să le placă la şcoală – Tatiana Cauni, profesoară de Limba şi literatura română, de liceu, la Baia Mare, şi Maria Dinu, studentă la Facultarea de Litere, Universitatea Bucureşti (exclusiv pentru profesori de Limba şi literatura română, de învăţământ gimanzial şi liceal!)
– 17:30-18:30: Sesiune plenară, momente artistice şi închiderea Forumului MERITO Gura Râului.
Prima ediţie a Forumului MERITO Gura Râului este organizată voluntar de profesorii din comunitatea MERITO locală:
– Anca Botoroagă, profesoară de Limba engleză şi directorul MERITO 2021 la Şcoala Gimnazială “Aurel Decei”, din Gura Râului;
– Radu Botoroagă, profesor de Limba şi literatura română şi director adjunct la Şcoala Gimnazială “Aurel Decei”, din Gura Râului.
împreună cu colegii din comunitate facilitatori de ateliere, menţionaţi mai sus;
cu sprijinul Şcolii Gimnaziale “Aurel Decei” şi al Romanian Business Leaders – filiala Sibiu;
Parteneri ai Forumului MERITO Gura Râului: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu;
Parteneri strategici pentru transformarea meseriei de profesor în România: Bitdefender; Dedeman; Google România; Crowe România; Axxess Capital şi RomWaste Solutions.
Proiectul MERITO este o cauză de transformare a meseriei de profesor, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei lor în breasla de cadre didactice – un proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders.