Atenție, șoferi! Se schimbă Codul Rutier.

MODIFICĂRI. La un an după ce Ministerul de Interne a modificat substanțial Codul Rutier, numele sub care este cunoscută OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, MAI vine cu un nou set de modificări care, de această dată, reglementează unele chestiuni birocratice privind permisele de conducere.

Dacă proiectul va fi adoptat în forma inițială, ofițerii care lucrează la ghișeele direcțiilor pentru permise, vor putea să constate contravenții, adică să dea amenzi, de exemplu, șoferilor care dețin simultan două permise de conducere, unul emis de România și altul emis, să presupunem, de Spania. Legea interzice asta, iar amenda poate să depășească 2.000 de lei.

Polițiștii cer prin noul Cod Rutier și înființarea unui registru de evidență a mopedelor, macaralelor și utilajelor agricole care, în prezent, sunt înregistrate la cele peste trei mii de primării din țară.

Comisar șef Marius Petreche, șef al serviciului de examinări al DRPCIV: „S-a constatat că, în cazul unor incidente în care e nevoie să fie identificat urgent proprietarul unui astfel de autovehicul, lucrurile erau îngreunate, fiind necesară o corespondență cu primăriile. După preluarea bazelor de date, accesul la aceste informații va fi imediat”.

Măsura e benefică pentru toată lumea, așa cum se face la celelalte categorii, pentru o mai bună desfășurare a examenului și e în folosul tuturor, al candidaților și al instituției”.

Și cei care au nevoie de un permis de conducere internațional vor fi afectați de noile prevederi. Documentul este emis în prezent de Automobil Clubul Român, iar Consiliul Concurenței a cerut să fie emis de direcțiile pentru permise.

O altă noutate este introducerea înrgistrării audio-video a examenului de conducere pentru motociclete, mai exact pentru categoriile A, A1 și A2. Înregistrarea este deja obligatorie pentru examentul de conducere a automobilelor, însă motocicletele erau exceptate. Aparatura de înregistrare audio-video pentru proba practică a examenului pentru permisul de conducere a motocicletei va fi instalată pe vehiculul condus de către examinator.

Prin instalarea sistemelor tehnice de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul, se pot înregistra audio comenzile date de către acesta și se pot observa manevrele efectuate de către candidat, fapt ce permite observarea modalității în care candidatul se conformează normelor de circulație.”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

Va fi lămurită și situația celor care își pierd dreptul de a conduce în urma unei condamnări penale. Avocatul Poporului a sesizat că actualul Cod Rutier îi discriminează pe cei care au avut permis față de cei condamnați pentru infracțiuni rutiere, fără să dețină deloc carnet. Legea nu le permite să își recapete permisul decât după reabilitarea juridică, ceea ce poate dura și câțiva ani, după executarea pedepsei. În schimb, cei care nu au avut niciodată un permis, nu au această interdicție. Dispare astfel reabilitarea juridică pentru cei din prima categorie.

Noile prevederi vor rămâne în dezbatere publica până pe 15 ianuarie. După această dată, Guvernul va adopta modificările, care ar putea intra în vigoare până la finalul lunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare