Au fost reluate negocierile româno-maghiare privind drepturile minorităților

După o pauză de un deceniu, Comisia mixtă româno-ungară pentru minorități care are ca scop identificarea și rezolvarea problemelor românilor din Ungaria, respectiv ale comunității maghiare din România, și-a reluat activitatea în această săptămână.

Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE român, Daniela Gîtman, co-președintele român al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale (Comitetul de specialitate) l-a primit, luni, la București, pe omologul ungar, Ferenc Kalmár, arată un comunicat al ministerului.

„În cadrul discuțiilor, cele două părți au convenit pentru viitor ca activitatea Comitetului să fie constantă, constructivă și eficientă, orientată către analizarea problemelor reale care țin de protecția identității etnice, lingvistice, religioase și culturale a persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, respectiv aparținând minorității maghiare din România. De asemenea, au agreat o cooperare consolidată pentru identificarea soluțiilor concrete pentru a răspunde acestor probleme, cu respectarea ordinii constituționale și a legislației interne din cele două state. Această abordare va fi reflectată inclusiv în structura celui de-al 9-lea Protocol, în spiritul înțelegerii convenite între miniștrii afacerilor externe ai celor două țări, ocazionate de vizita la București a șefului diplomației ungare Péter Szijjártó, din 12 iulie 2022”, arată comunicatul MAE român. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare