AUR Târgu-Mureș pune accent pe diaspora, pensiile speciale și alegerile locale

COMUNICAT DE PRESĂ. Partidul AUR din Târgu-Mureș a adus în prim-plan mai multe subiecte de interes național în conferința de presă susținută ieri, 19 octombrie 2023 de Dragoș Burghelia, președintele AUR Târgu-Mureș, și Răzvan Pop, secretar general AR Târgu-Mureș. Principalele subiecte abordate au inclus problema românilor din diaspora, pensiile speciale și alegerile locale din Târgu-Mureș.

Subiecte acoperite:
1) Sute de cazuri primite de la românii din diaspora soluționate de AUR prin programul Linia Verde
• Alianța pentru Unirea Românilor a venit în sprijinul românilor din diaspora prin lansarea platformei „LINIA VERDE PENTRU CONSULATE”. Rolul acestei campanii este acela de a îi ajuta pe românii din afara granițelor care întâmpină probleme la consulatele României de pe teritoriul țărilor în care locuiesc.
• La o lună din momentul în care a fost lansată platforma, AUR a prezentat un prim raport. Până în momentul de față, echipa AUR a gestionat 465 de cazuri.
• Principalele nemulțumiri semnalate sunt legate de imposibilitatea de a solicita informații, telefoanele consulatelor fiind doar de formă. Programările se fac exclusiv online, iar portalul econsulat.ro este perceput ca un labirint birocratic.
• Numărul mare de cazuri pe care AUR le primește prin Platforma Linia Verde evidențiază faptul că statul român, prin misiunile sale diplomatice și prin Ministerul Afacerilor Externe, pierde lupta pentru drepturile și interesele românilor plecați peste hotare.

2) AUR vrea eliminarea cu adevărat a pensiilor nesimțite
• Dialogul surzilor, actiunile orbilor și incercarea de prosteala a romanilor. PSD și PNL au votat salvarea pensiilor speciale!
• AUR a propus mai multe amendamente pentru a elimina aceste nedreptăți și astfel a elimina în mod real pensiile speciale. Ce au făcut PSD și PNL? Au respins toate amendamentele noastre.
• Prin amendamentele depuse de către AUR, am încercat să scurtăm perioadele în care se taie pensiile cu adevărat nesimțite, fata de aplicabilitatea prevederilor din lege care stipulează un termen batjocoritor de aproximativ 40 de ani
• În tot acest circ PSD si PNL I-au inclus pe polițiști, militari, rezerviști, care sunt încă la dispoziția armatei române, care iau pensii de 3000 – 3500 de lei, în categoria specialilor.
• USR face scandal, însă se ține de mână cu sistemul. Cât au guvernat nu s-au atins de ele!
• AUR a refuzat să participe la această farsă și a avertizat că pensiile speciale nu vor fi eliminate, ci dimpotrivă, vor fi păstrate. Dacă ar fi fost reală dorința PSD și PNL de a elimina pensiile, atunci ar fi acceptat amendamentele AUR.

3) USR face jocurile politice ale PSD și PNL
• Încă o dată s-a dovedit că USR mimează opoziția și că este mână în mână cu guvernarea Nicu și Marcel!
• CCR a respins sesizarea USR-ului pe măsurile fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Acum, pachetul de măsuri merge mai departe, fără niciun impediment.
• USR s-a încăpățânat să facă jocurile coaliției PSD-PNL, încă din momentul în care a fost adoptat pachetul de măsuri!
• În vreme ce AUR a venit cu un proiect de moțiune de cenzură în Parlament, USR a ales să nu semneze și nici să accepte semnăturile pe care le-am strâns. De ce? Pentru că USR acționează complice, după cum îi cântă Ciolacu, Ciucă sau Iohannis!
• După decizia CCR nu se va mai putea face absolut nimic, iar măsurile își vor produce imediat efectul. Adică, împovărarea românilor va începe, în mod oficial, de mâine!
• Dacă USR ar fi acceptat să depună moțiune de cenzură, atunci Guvernul Ciolacu ar fi venit în fața românilor pentru a da explicații și, poate, reprezentanților PSD și PNL le-ar fi venit mintea cea de pe urmă și ar fi votat împotriva acestui măcel fiscal!
• Dar, pentru că USR-ul a refuzat acest lucru, acum nu mai avem nicio pârghie împotriva dezastrului economic produs de măsurile lui Ciolacu!

4) AUR A depus două proiecte de lege importante, privind dezvoltarea agriculturii și reforma sistemului medical

• Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege ambițios în Parlament pentru implementarea Programului „Ion Ionescu de la Brad”, care vizează susținerea financiară a operatorilor economici din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, precum și din domeniul comerțului cu produse agricole, piscicole și produse alimentare, cu excepția băuturilor și tutunului.
• Programul „Ion Ionescu de la Brad” are două componente distincte. În primul rând, oferă un ajutor nerambursabil de până la 2.000.000 euro din cheltuielile eligibile pentru o serie de activități, în special pentru investiții. Acest sprijin financiar va fi acordat beneficiarului numai după realizarea completă a investiției, pe baza documentelor justificative.
• În al doilea rând, programul oferă garanții în numele şi contul statului prin Fondul de Garantare a Creditului Rural –F.G.C.R IFN S.A și prin Fondul Român de Contragarantare de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile şi comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare.
• Acest program vine într-un context în care sectorul agroalimentar și dezvoltarea rurală din România au înregistrat o serie de progrese datorită implementării unor programe de dezvoltare finanțate din surse europene și naționale. Cu toate acestea, mai există provocări semnificative care trebuie abordate pentru a exploata pe deplin potențialul socio-economic al mediului rural, în special în sectorul agroalimentar.
• Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege ce vizează reforma sistemului medical din România și implementarea programului „Alexandru Pesamosca”.
• Potrivit proiectului, susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru extinderea, construcţia, şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare şi se repartizează astfel:
a) ajutor nerambursabil de până la 5.000.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru extinderea, construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare, plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Sănătății, în baza documentelor justificative;
b) garanţie în numele şi contul statului prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile şi comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare.

5) Despre lucrările de reabilitare de pe str. Gheorghe Doja
• Președintele AUR Târgu Mureș, Dragoș Burgelia, susține că strada Gheorghe Doja va rămâne cu o bandă de circulație în minus, care devine culoar pentru autobuze și în final înghesuiala în trafic va fi mai mare.
• El susține că transportul în comun e haotic și dă exemplul cartierului Unirii care rămâne izolat de oraș dacă apar întârzieri ori se blochează podul peste Mureș din cauza blocajelor de la sensul giratoriu de lângă Cocoșul de Aur: „Municipiul nu se bucură de existența unei centuri ocolitoare, de un transport public eficient și nici măcar de bandă de biciclete nu putem vorbi pentru că ele încep nicăieri și se termină nicăieri. Toată această nebunie de pe strada Gh. Doja se datorează exclusiv unei administrații ineficiente și fără viziune. Dacă exista posibilitatea de a desfășura acest program în trei veri consecutive timp în care școlile nu funcționau și circulația era puțin mai lejeră, s-a ales această variantă politicianistă, prin care domnul primar să arate acum la final de mandat, că totuși se face ceva în oraș.”

6) Despre propunerea PNL privind candidatul unic la Primăria Târgu-Mureș
• AUR a recomandat încă din luna februarie susţinerea unui candidat unic de către toate organizaţiile politice româneşti la Primăria Târgu Mureş, aşa cum a propus recent PNL Mureş, şi că AUR îşi doreşte un dialog cinstit, nu simple declaraţii electorale, pentru realizarea acestui deziderat.
• „Trebuie să subliniez faptul că Alianţa pentru Unirea Românilor Târgu Mureş, chiar prin declaraţia subsemnatului, din luna februarie a acestui an, a întărit şi a transmis această idee, respectiv, suntem mai mult decât deschişi la dialog şi ne dorim ca Târgu Mureş să iasă din această capcană teribilă politică în care se află de mai bine de 3 ani şi urmează încă să mai sufere un an. Ne dorim soluţii reale şi nu simple declaraţii în scop electoral. Dacă într-adevăr distinşii domni de la PNL Mureş îşi doresc o astfel de colaborare, atunci am dori să-i întrebăm de ce în continuare fac parte dintr-o coaliţie locală cu UDMR la nivelul municipiului Târgu Mureş şi totodată la nivelul Consiliului Judeţean Mureş. Nu îi opreşte absolut nimic ca mâine să înceteze această colaborare, mai ales la nivelul Consiliului Judeţean, unde partidele româneşti au majoritate (…) Ne dorim un dialog cinstit, onest şi nu bazat pe simple declaraţii în scop electoral”, a spus Dragoş Burghelia.
• Noi dorim soluţii reale pentru municipiul reşedinţă de judeţ, „cu figuri noi, tinere, curate”, care ar putea cu adevărat să reprezinte oraşul. Târgu-Mureşul să iasă din această paradigmă etnică, dar că acest lucru se poate face doar cu o colaborare onestă şi cu o viziune tinerească şi ancorată în realităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare