Automobile Dacia și Horse România: performanțe financiare impresionante în 2023

INDUSTRIA AUTO. În 2023, Automobile Dacia a demonstrat încă o dată că este un jucător important în industria auto din Europa, menținând o cifră de afaceri impresionantă de 5,259 miliarde de euro, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor și citate de Ziarul Financiar. Aceasta reprezintă o creștere de 1% față de anul precedent, evidențiind stabilitatea și potențialul de creștere al companiei, în ciuda provocărilor economice globale.

Profitul net al Dacia s-a menținut la un nivel solid de 107 milioane de euro. În ceea ce privește forța de muncă, numărul mediu de angajați a scăzut de la 12.209 în 2022 la 11.457 în 2023, indicând o optimizare a proceselor interne și a eficienței operaționale.

Horse România: Creștere spectaculoasă sub umbrela Renault și Geely
Pe lângă performanțele Dacia, compania Horse România, înființată printr-un parteneriat între Grupul Renault și Geely, a înregistrat rezultate remarcabile. Horse, responsabilă de producția de motoare termice, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 483 milioane de euro, în creștere cu 261% față de anul precedent. Profitul net al companiei a crescut cu 40%, ajungând la 2,65 milioane de euro. Numărul angajaților a crescut semnificativ, de la 600 în 2021 la 1.477 în 2023, reflectând expansiunea rapidă și creșterea cererii pentru produsele sale.

Colaborarea strategică și expansiunea globală
Renault Mecanique Roumanie, acum parte integrantă a Horse România, a fost inițial înființată pentru producția de cutii de viteze, dar și-a extins capacitățile pentru a include și producția de motoare și turnătorii de aluminiu. Aceasta face parte dintr-un ecosistem mai larg de producție și inovație care se concentrează pe dezvoltarea de motoare cu ardere internă și hibride, utilizând combustibili sintetici.

Parteneriatul cu Geely pentru dezvoltarea Horse este esențial în contextul în care Renault produce anual 2,5 milioane de motoare, iar grupul chinez alte 2,5 milioane. Această colaborare strategică vine pe fondul unei creșteri a cererii globale pentru soluții de mobilitate sustenabile și cu emisii reduse de carbon.

Viitorul propulsiei cu emisii scăzute
Începând cu 1 iulie 2023, Horse și-a început oficial activitatea, având sediul central în Madrid și dispunând de 9.000 de angajați la nivel global. Compania, care operează în 8 uzine și 3 centre de cercetare și dezvoltare (R&D), este dedicată dezvoltării și producției de sisteme de propulsie termice și hibride cu emisii scăzute de carbon.

Patrice Haettel, CEO al Horse, a subliniat importanța acestei noi entități, menționând că „în 2040, vehiculele pe combustie și hibride vor continua să reprezinte peste 50% din vânzările globale”. Horse își propune să devină un lider global în tehnologiile de propulsie cu emisii scăzute, oferind soluții pentru o gamă largă de combustibili alternativi, inclusiv hidrogen și e-fuel.

Perspective și obiective ambițioase
Noua companie mixtă, rezultată din parteneriatul Renault și Geely, își propune să ofere sisteme de propulsie și altor constructori de automobile și este deschisă pentru a primi noi acționari și parteneri interesați. Aramco, care a semnat o scrisoare de intenție pentru a evalua o investiție strategică în această companie, contribuie la dezvoltarea de soluții de combustibili sintetici și tehnologii bazate pe hidrogen.

Cu o capacitate combinată de producție de peste 5 milioane de motoare și sisteme de transmisie anual, și cu 22 de situri de producție la nivel global, noua entitate se poziționează ca un jucător de top în industria auto. Cifra de afaceri estimată pentru viitor depășește 15 miliarde de euro, iar obiectivul principal este de a lidera viitoarea generație de sisteme de propulsie termice și hibride cu emisii scăzute de carbon.

În concluzie, atât Dacia, cât și Horse România au demonstrat performanțe financiare remarcabile în 2023, consolidându-și poziția pe piața globală și pregătindu-se pentru provocările și oportunitățile viitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare